Agril folija za zaštitu biljaka od mraza

Agril folija je materijal koji se koristi za zaštitu biljaka od mraza. Tokom zime jaki mrazevi mogu da budu opasni za neke biljke, posebno ako su u pitanju mlade sadnice ili neke vrste kojima ne pogoduju niske temperature koje su moguće tokom zime. U proleće opet rani mrazevi prete mnogim kulturama. Upotrebom agril folije ove biljke su dobro zaštićene i možemo biti spokojni. Koristi se agril folija za jagode i razno voće, pre svega za mlade sadnice, a posebno za osetljive voćke da ne izmrznu preko zime. Pogodna je za smokvu, kivi i kaki jabuke. Agril folija za povrće se isto primenjuje za zaštitu od ranog mraza u proleće.

Agril folija karakteristike

– agril folija propušta svetlost 85%
– propušta vazduh
– propušta vlagu
– zadržava toplotu, temperatura ispod agril folije se menja postepeno
– ova folija je od materijala koji je tanak i lak, tako da ne opterećuje, niti oštećuje biljke
– imajući sve ovo u vidu agril folija je idealna da štiti biljke od mraza
– ispod folije se stvara takva klima koja može pospešiti rast biljaka

Prednosti agrila

Dakle, agril folija je propusna i nije kao najlon. Materijal je takav da biljka može da diše, jer vazduh cirkuliše. Osim što štiti od mraza na šta smo već ukazali, agril ima još neke dobre strane. Njegovom primenom setva ili sadnja, se može ranije obaviti, pa i berba onda dolazi par nedelja ranije. Kod nekog povrća agril može ostati gotovo do kraja proizvodnje, odnosno do same berbe. Postepene promene temperature, koje agril omogućava, dovode do optimalnih uslova za brži rast biljaka. Prilikom navodnjavanja ili kod padavina voda prolazi kroz material, ali vrlo ujednačeno i tako se ne stvaraju bare.

Kako i kada se postavlja agril folija

Agril folija se postavlja direktno na biljku. Kod voćaka se obavija oko stabla, a kod nekog voća i povrća ide preko celih biljaka. U Evropi je posebno aktuelna agril folija u povrtarstvu i primenjuje se na velikim površinama.
Agril folija se postavlja u jesen ili u proleće. U jesen se postavlja da štiti biljke od jakih zimskih mrazeva. U proleće se postavlja da štiti biljke od ranih prolećnih mrazeva. Postavlja se rano u proleće nakon obavljene setve ili sadnje, direktno preko biljaka ili u poznu jesen pre pojave mraza. Folija se fiksira pokrivanjem zemljom ili još bolje džakovima koji su napunjeni peskom ili zemljom.

Gde kupiti i cena

Prodaje se agril folija različite težine i debljine, već određenih dimenzija ili se seče na metar. Može se naći u poljoprivrednim apotekama ili se naručuje preko interneta. Kad je u pitanju agril folija cena je od 14 – 20 din/m2.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!