Vreme je za OREZIVANJE PARADAJZA. Zašto je ovo važno?

U zavisnosti od toga u koje vreme i na koji način ćete orezati paradajz, to će biti od velikog značaja za kvalitet i veličinu plodova. Nemojte dozvoliti da hrana za biljku ide tamo gde ne treba, umesto da se usmeri u plodove. Ne želimo da paradajz ima mnogo stabljika i raste previše u širinu, kao grm, jer on ipak treba da raste do određene visine i veže se za pritku. Rezidba omogućava i bolje provetravanje, odnosno cirkulaciju vazduha, a biljke su zdrave i produktivne.

Skidanje zaperaka

Šta su zaperci? To su bočni izdanci, koji se pojavljuju u pazuhu između stabljike paradajza i grane. Ukoliko se ostavi zaperak on se pretvara u još jednu stabljiku sa granama, cvetovima i novim zapercima. Ako se ovo dozvoli, logično je da će biti više plodova, ali će oni biti dosta sitniji. Važno je da se zaperci uklanjaju pravovremeno, odnosno u ranoj fazi, jer će se oni u suprotnom boriti za hranjive sastojke i odvlačiti ih za sebe. Zaperci mogu da se uklanjaju baštenskim makazama ili nožem, ako su veći. Ako su manji mogu se zakidati rukama. Ovaj postupak se još naziva i pinciranje paradajza. Neki baštovani ostavljaju u donjem delu biljke nekoliko zaperaka da se razviju, a sa skidanjem zaperaka kreću u gornjoj polovini biljke. Postoji više metoda, a tokom leta se treba pozabaviti sa tim. Zaperke treba uklanjati redovno, pa moramo često proveravati biljke paradajza, imaju li ih. U toku intenzivnog rasta biljke paradajza, zaperci se uklanjaju čak jednom nedeljno. Uklanjaju se kad su veličine 5-10 cm, a nepoželjno je da prerastu.

Skidanje donjih listova

Donje grane paradajza sa listovima, pri samoj podlozi, se obično vuku po zemlji. Zemlja je vlažna posle zalivanja ili kiše. Listovi paradajza su tada u kontaktu sa vlagom i oni žute. Ti donji listovi su prvi na udaru što se tiče oboljevanja, naročito ih napada plamenjača, a bolest mogu da prenesu i na ostali deo biljke. Dakle, ako se listovi i plodovi vuku po zemlji, oni su podložniji bolestima i insektima. Zato je poželjno ove listove ukloniti na vreme. Neki vrtlari orezuju sve što je ispod prvog cvetnog grozda.

Dekaptiranje biljke paradajza

Dekaptiranje je postupak orezivanja, koji se sprovodi u kasnijoj fazi, odnosno onda kad biljka dostigne željenu visinu. Naime, tada biljci paradajza odsečemo vrh, da bi tako zaustavili dalji rast biljke, a time se hrana preusmerava na rast plodova. Dekaptiranje pomaže formiranju plodova i njihovom sazrevanju. Za ovu rezidbu koristimo baštenske makaze ili nož, a seče se iznad poslednje zametnute cvetne grane.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!