Jednostavan sistem za navodnjavanje biljaka pomoću plastičnih flaša

Mnogi od nas se bave vrtlarenjem, uzgojem povrća ili cveća u većem ili manjem obimu. Tražimo način za jednostavno navodnjavanje biljaka tokom leta, kada im je voda preko potrebna, a da ne trebaju velika ulaganja. Zna se da je sistem za navodnjavanje kap po kap najbolji izbor, međutim on zahteva izvesna ulaganja. Ima li nešto što ne košta? Ima. Iskoristite plastične flaše.

Plastične flaše za navodnjavanje

Plastične flaše, koje se danas masovno koriste za pijaću vodu, nakon što popijemo vodu bacamo u smeće. Kad su već tu, dobro bi bilo da im pronađemo još neku namenu. Upravo ih možemo iskoristiti za navodnjavanje bašte. Isecite dno flaše, a sa druge strane skinite čep. Biće nam potreban sunđer. Sunđer isecite na komade odgovarajućih dimenzija. Zaglavite sunđer u grlić flaše, okrenite flašu i sipajte vodu. Sunđer se polako natapa i voda izlazi po sistemu kap po kap. Napravite isto ovo i sa drugim plastičnim flašama, koliko vam bude potrebno.

Upotreba

Ovaj sistem za zalivanje možete koristiti u baštama, ali i u žardinjerama. Neke biljke prosto ne vole da se zalivaju kantom i da se kvase po listovima. To podstiče razvoj gljivica. Uzmimo primer paradajza, kao i mnogih drugih biljaka. Voda im je preko potrebna, ali ravnomerno oko korena. Zato je ovaj naš sistem dobar. Ukopaćemo pripremljene flaše pored biljaka i u njih naliti vodu. Sunđer se kvasi i pomalo ispušta vodu, po sistemu kap po kap. Posle nekog vremena primetićete da je zemljište oko biljaka ravnomerno nakvašeno, a nadzemni deo biljke je ostao suv. Flaše ostaju u zemlji, a vi po potrebi dolivajte vodu i uživajte.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!