Uzgoj krastavaca u buretu

Burad može dobro da posluži za uzgoj nekih vrsta voća i povrća. Upotrebljiva je metalna i plastična burad za sadnju puzavica, kao što je krastavac. Zato ako imate staro bure, nemojte ga baciti, već ga mudro iskoristite za sadnju krastavaca.

Priprema bureta za sadnu

Bure ili više njih se postavi na odgovarajuće osunčano mesto, a zatim se puni materijalom. Obzirom na to da krastavac ima plitak koren, bure ne mora biti u potpunosti napunjeno kvalitetnom zemljom. Bure može da se puni organskim materijalom, lišćem, slamom, grančicama, peskom, manje plodnom zemljom i sl. Bitno je da na vrhu bude sloj od 20-30 cm plodne zemlje koja će odgovarati krastavcima.

Sadnja krastavaca u bure

Naspite gornji deo bureta sa dobrom zemljom za krastavce do samog vrha. Pogodan je supstrat za cveće. Mi smo dodali i malo organskog đubriva u granulama. Iskopajte male jamice za biljke. Odlučili smo da posadimo 3 biljke u bure, ali može i više. Posadite krastavce i zalijte kišnicom. Vodite računa da nije previše hladna voda. Ako su još uvek hladna jutra i večeri, preko biljaka mogu da se stave plastične flaše, pa će bolje da napreduju.

Prednost uzgoja krastavaca u buretu

Prednost je što krastavci u buretu zauzimaju znatno manje prostora, nego kad pužu po zemlji u bašti. Svako ko ima nedostatak prostora u bašti, ovo je idealan način za uzgoj krastavaca. Smatra se da iz jednog bureta može da se dobije prinos krastavaca, isto kao sa 3 m2. Nema mnogo posla, nakon što se posade krastavci u bure. Lakše se održavaju i beru, bez saginjanja. U ovom slučaju krastavac je viseća biljka, tako da kako raste, samo pada niz bure sve do zemlje. Radi obezbeđivanja optimalne mirkoklime na sredinu bureta može da se stavi posuda sa vodom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!