Evo zašto treba da zabodete šibice u zemlju u saksijama

Da vam neko kaže da zabodete šibice u saksiju sa biljkama, možda biste pomislili da je to praznoverje – ali iza ove priče stoji nauka. Guranjem nekoliko glava šibica u tlo u saksiji, u kratkom vremenskom periodu možete uzgojiti izvanredne, zdrave biljke, koje lepo uspevaju, daju cveće i plodove.

Poboljšanje rasta vaših biljaka pomoću šibica

Nažalost, ponekad biljke koje rastu u saksiji u zatvorenom prostoru ne cvetaju i postaje izazov da se utvrdi zašto. Ako redovno zalivate biljke i imaju dovoljno svetlosti i toplote, razlog zašto ne rastu, može biti nedostatak osnovnih minerala u zemlji ili zbog štetočina koje ih napadaju. Zabadanje šibica sa glavom u zemlju, oko biljaka u saksiji, predstavlja idealno sredstvo za obuzdavanje štetočina, a osim toga štapići šibica mogu dopuniti neophodne hranjive sastojke u tlu.

Iznenađujuće korisni sastojci u šibicama

Šibice sadrže fosor, sumpor i male količine kalijuma, magnezijuma i gvožđa. Sada više ne morate prskati biljke insekticidima, jer će šibice da ih oslobode nezvanih gostiju u zemlji.  Šibice su i pouzdan način da dodate hranjive sastojke u zemlju saksije, dok istovremeno isterujete štetočine.
Fosfor u glavama šibica podstiče razvoj pupoljka i formiranje plodova. Fosfor će takođe učiniti tlo blago kiselim. Magnezijum je glavni sastojak biljnog hlorofila, bez kojeg biljke poprimaju žućkastu boju. Magnezijum iz šibica u vašoj biljci pomaže u stvaranju zdrave zelene boje u listovima. Sumpor u tako malim količinama nije štetan za biljke, a koristi se i u organskoj proizvodnji.

Upotreba šibica

Zabodite šibice u zemlju sa glavom na dole i to 5 cm od oboda saksije, ali i od biljke. Zalijte biljke. Posle 2 dana šibice zamenite novim. Posle još 2 dana mušice i štetočine u saksiji trebalo bi da nestanu. Po potrebi opet ponoviti postupak.
Kada zalivate biljke u saksiji, vlaga u tlu će s vremenom rastvarati glavice šibica, postepeno oslobađajući sumpor, fosfor i magnezijum da neguju vaše biljke.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!