Đubrivo od zahrđalih eksera – Zašto listovi žute? Dajte biljkama gvožđe

Žute listove, odnosno hlorozu, kod biljaka uzrokuje nedostatak nekih elemenata u zemljištu. Kod voća, ali i kod drugih biljaka, smatra se da je najčešće u pitanju nedostatak gvožđa. Naravno listovi mogu da požute i iz drugih raloga, kao na primer kad je previše vlage ili kad se biljka ne zaliva dovoljno. Hloroza se primeti na mladim listovima, tako što oni prvi požute. Ovo se u savremenim uslovima rešava folijarnim prihranjivanjem, odnosno preko listova. Ali postoje neke čudne starinske metode za oživljavanje biljaka, koje možemo primeniti u bašti, ali i kod sobnih biljaka.

Tečno đubrivo od zahrđalih eksera

Ako imate iskorištene zahrđale eksere ili daske iz kojih možete da ih povadite, možete ih primeniti na sledeći način. Ubacite eksere u plastičnu flašu i sipajte vodu do vrha. Promućkajte dobro i ostavite da stoji bar 1 sat. Na čepu od flaše izbušite rupe, potom vratite čep na flašu i zalivajte biljke ovim rastvorom. Stari baštovani kažu da je ovo đubrivo bogato gvožđem. Deluje kao misterija i teško je objasniti, ali izgleda da rđa ispušta gvožđe, koje se u zemlji ponaša kao izuzetan provodnik kiseonika.

Zabodite eksere u zemlju

Drugi način da se zemljište oko biljke obogati gvožđem, jeste da se u zemlju oko biljke zabodu ekseri. Ovo nije ništa novo, to su starinske metode, koje su koristili naši preci. Često se dešava da listovi biljaka, poput limunovog drveta, krenu da žute. Ovim će se u zemlju iz eksera preneti gvožđe, a koren biljke će ga usvajati.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!