Pitomi kesten sadnja za jelo i lekovita svojstva

Pitomi kesten (Castanea sativa) se sve više uzgaja na našim prostorima, pre svega, radi dobijanja njegovih plodova koji su veoma hranljivi i korisni za ljudsku i životinjsku ishranu. Drvo pitomog kestena se do skoro tretiralo isključivo kao šumska listopadna vrsta. Ukoliko želite da posadite pitomi kesten sadnice moraju biti kvalitetne i zdrave. Sadnja kestena iz ploda se može primeniti za dobijanje kvalitetnih sadnica.
Kesten je veoma značajan u ishrani ljudi i životinja, zahvaljujući bogatom sastavu njegovog ploda. Pečenje kestena je jedan od najpopularnijih načina pripreme ovih plodova. Kesten pire je još jedan popularan oblik konzumacije njegovih plodova, a veoma je hranljiv.
Drvo pitomog kestena se može uspešno gajiti samo na posebnim staništima, poput onih gde se nalaze njegove prateće šumske vrste, kao što su: hrast, bukva i breza.
Plod pitomog kestena ima veliki sadržaj skroba, šećera, azotnih materija, kao i neke od bitnih vitamina – B, C i K.

Uzgoj pitomog kestena

Najviše mu odgovaraju plodna, duboka i rastresita peskovita zemljišta. Tamo gde su umereno kontinentalni uslovi, pitomi kesten se sadi na južnim, jugoistočnim i istočnim ekspozicijama. Za uspešan uzgoj pitomog kestena su najbolja zemljišta sa blagim nagibom.

Pitomi kesten kod nas može da se sadi od opadanja lišća do početka vegetacije. Prijem i razvoj sadnica pitomog kestena zavise, pre svega, od njegovog kvaliteta i načina pripreme – zdrave i sadnice koje su dobro razvijene se pre sadnje sortiraju po razvijenosti – a na taj način se posle dobija ujednačen razvoj stabala. Oštećene i nedovoljno razvijene sadnice pitomog kestena treba odbaciti.

Ukoliko želite da posadite pitomi kesten, sadnice, tj. njihov koren potopite u smesu goveđe balege, ilovače i vode. Na dno rupe gde ćete posaditi koren sadnice naspite humus i potom postavite koren. Kada zakopate sadnicu, dobro je zalijte i dodajte 5–7 kg zagorelog stajnjaka, zatim ponovo nanesite zemlju i napravite humku 15 cm visoku i ostavite do proleća.

Preporučuje se đubrenje sa amonijum-sulfatom, kalijum-nitratom i kalijum-sulfatom.

Plodovi kestena sazrevaju u septembru.

Kesten za jelo

Zahvaljujući svom izuzetno bogatom nutritivnom sastavu, kesten za jelo predstavlja veoma dragocenu namirnicu.

Pitomi kesten sadrži 44% skroba, 29% šećera, 3.4% masti, 8.3% proteina, 2.8% celuloze, 1.5% mineralnih materija, 10-35 mg vitamina C, kalcijuma, kalijuma, fosfora, gvožđa, vitamina B grupe i niz drugih hranljivih materija.

Pečenje kestena je naročito popularan oblik konzumacije ovog ploda, ali tu su i mnogi drugi.

Kesten za jelo je moguće koristiti u sledećim oblicima: sušeni plodovi, med od kestena, marmelada, pahuljice, slatko i brašno od kestena, kesten pire, kesten u sirupu, likeri, bezalkoholno pivo, rakija.

Pitomi kesten lekovita svojstva

Pitomi kesten ima brojna lekovita svojstva, a najznačajnija su da kontroliše dijabetes, poboljšava digestivno zdravlje, jača imuni sistem, jača kosti, snižava krvni pritisak, štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema, poboljšava kognitivne sposobnosti i sprečava mnoge hronične bolesti.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!