Pitaja voće cena gde kupiti i kako se jede

Kakvo je to voće pitaja, koje još zovu zmajevo voće (dragon fruit)? Ima li se gde kupiti pitaja voće i cena koja mu je? U nastavku vidite kako se jede pitaja i slike – kako izgleda zmajevo voće.

Pitaja voće karakteristike

Pitaja ili zmajevo voće je egzotična i ukusna voćka, koja se često smatra tropskom „super-namirnicom“ zbog velikog broja zdravstvenih prednosti koje nudi. Zmajevo voće je plod kaktusa iz roda Hilocereus. Poreklom je iz Meksika, Južne i Centralne Amerike, ali naseljenici Novog sveta su verovatno doveli ovo voće do jugoistočne Azije, poput Kambodže, Tajlanda, Tajvana, Vijetnama i Filipina, gde se nalazi kao važan deo unosa voća u ishrani.

Postoji i slana i slatka pitaja, u zavisnosti od vrste, a oblik i veličina variraju takođe. Što se tiče najčešćeg oblika zmajevog voća, on je neznatno manji nego dinja, crvene boje i pokriven širim šiljastim izraslinama.

Kada ga otvorite, teksture je kao kivi , a meso je ispunjeno sa malim crnim semenkama koje moraju biti dobro sažvakane kako bi bile svarene. Meso ovog voća se može iskoristiti za pripremu napitaka, a listovi zmajevog voća mogu biti korišćeni za dobijanje veoma zdravog čaja. Gruba spoljna koža ima malu hranljivu vrednost i retko se jede.

Zdravstvene prednosti pataje se uglavnom pripisuju antioksidantima, vitaminima i mineralima koje ovo egzotično voće sadrži.

Kada je u pitanju pitaja, uzgoj je moguć i kod nas. Ako će ova biljka biti van, izaberite mesto koje je bar delimično sunčano. Koren može biti u hladu, ali vrhovi biljke treba da budu na suncu kako bi mogli da cvetaju. Koristiti dobro drenirano, peskovito zemljište namenjeno za kaktuse. Nakon što pitaja sadnice dostignu visinu od 3.5 cm, treba ih presaditi u neznatno veće saksije. Pitaja se može posaditi u bilo kom periodu godine, ali kada je hladno (naročito mraz), treba je uneti unutra jer ne podnosi hladnoću.

Kako jesti pitaju

Kako se jede pitaja voće? Najpre izaberite zreo plod. Zmajevo voće treba da bude jarko crveno ili roze. Kao kivi ili breskve, najbolji ukus ima kada je potpuno sazreo. Isecite pitaju na pola. Videćete svetlo belo meso koje izgleda slično kiviju iznutra, sa sitnim crnim semenima.  To je bela pitaja. Jedite meso pitaje sa kašikom, i to tako što ćete ići kašikom duž ivica kože. Ako je plod zreo, trebalo bi da se lako odvoji od kože. Pitaja je posebno ukusna kao hladna.

Vodite računa da ne jedete kožu pitaje. Koža nije jestiva i može izazvati stomačne probleme.

Gde kupiti ovo voće i koja je cena

Pitaja – gde kupiti ovu egzotičnu voćku? Sušena pitaja se može naći u dobro snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. dok se sveža pitaja može naći u dobro opremljenim mega-marketima. Semenke pitaje su takođe jestive, a cena za kesicu od 15-20 semenki pitaje je 90-130 dinara.

Lekovita svojstva pitaje

Jedna od korisnih zdravstvenih prednosti zmajevog voća je njegova sposobnost da ozbiljno ojača imuni sistem vašeg tela. Visok nivo vitamina C koji se može naći u pitaji je jedan od najjačih sredstava za jačanje imunog sistema vašeg organizma, i on stimuliše aktivnost drugih antioksidanata u organizmu.

Zmajevo voće ili pitaja ima brojne zdravstvene koristi, uključujući njegovu sposobnost da smanji holesterol, jača imuni sistem, sprečava nastanak raka i srčanih bolesti, pomaže u gubitku težine, poboljšava varenje , povećava energiju, brani vas od bakterija i gljivica i pomaže u ukupnom funkcionisanju telesnih sistema.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!