Tamarilo voće uzgoj gde kupiti i cena

Tamarilo voće ili Solanum betaceum (Cyphomandra betacea) je poreklom iz Južne Amerike (Čile, Peru, Bolivija, Kolumbija). Često ga porede sa paradajzom i zovu tamarilo paradajz. Biljka je višegodišnja, drvce ili grm iz porodice Solanaceae. Životni vek mu je 8 godina. Plodovi su jajastog oblika.

Karakteristike

Tamarilo biljka je lepa, sa velikim sjajnim i okruglastim listovima. Tokom leta cveta, a cvetovi su mali i beli, te mirisni. Daje plodove koji rastu pojedinačno ili u grupi, kao grozdovi. Plodovi su u obliku jajeta , različite veličine (približno kao jaje) i boje. Spoljašnja boja ploda može biti ljubičasta, zagasito crvena, narandžasta ili žuta. Boja pulpe varira od narandžastocrvene do narandžaste ili žute. Plod često nazivaju tamarilo paradajz. Pokožica je jaka i neprijatnog ukusa. Pulpa je slatka, sočna i mekana. Žuti tamarilo je nešto slađi. Odeljci sa semenkama su kiseliji deo ploda. Semenke su jestive, skoro pa pljosnate, a okruglaste i veće nego kod običnog paradajza. Tamarilo plod sazreva početkom jeseni.

Tamarilo uzgoj

Tamarilo drvo može da se uzgaja u većim saksijama ili da se posadi u baštu od proleća do jeseni, ali ne može da preživi tokom zime, zbog niskih temperatura. Ne podnosi mraz. Međutim, može da se presadi u saksije i tokom zime unese. Optimalni uslovi su prostorije koje se ne greju, a imaju dovoljno svetlosti. Za tamarilo je odgovarajuće blago kiselo ili neutralno tlo. Treba mu osunčana pozicija. Biljka brzo napreduje. Treba joj prihrana, posebno azotnim đubrivom. Orezivanje nije potrebno. U prvoj godini nakon sadnje tamarilo stablo se razvija sa listovima. Kada poraste na visinu od 1 m kreće sa grananjem. Nakon oplodnje cvetova, potrebno je 60 dana do berbe plodova. Tamarilo se bere kako sazreva, pošto plodovi prelaze iz zelene u crvenu ili narandžastu boju. Biljka je osetljiva na lisne vaši, pa mora da se koristi zaštita.

Kako se jede tamarilo voće

Jede se dosta svež tamarilo, ali se i prerađuje. Tamarilo je slatkokiselkast, prijatan za jelo i ukusan. Stavlja se najviše u salate. Od njega mogu da se prave sokovi, džemovi, variva, sosovi, a stavlja se i u kolače. Pokožica je jestiva, ali se obično skida, jer ima gorak ukus. Tamarilo paradajz je bogat kalcijumom, fosforom, gvožđem. Sadrži karoten, tiamin, niacin, vitamin C.

Gde kupiti tamarilo i cena

Ako se pitate gde klupiti tamarilo, treba reći da je povremeno dostupan u bolje opremljenim supermarketima. Ipak cene ovih egzotočnih plodova su prilično visoke. Za tamirilo voće cena je 2300 dinara po kg, mada se ponekad može naći i znatno povoljnije kada je akcija. U prodaji preko interneta se može naći tamarilo seme, cena je 150 dinara za 3 semena. A ponekad se mogu nabaviti tamarilo sadnice cena je 300 dinara za komad.

Share Button
loading...
loading...

Ostavite odgovor