Tamarilo voće uzgoj gde kupiti i cena

Tamarilo voće ili Solanum betaceum (Cyphomandra betacea) je poreklom iz Južne Amerike (Čile, Peru, Bolivija, Kolumbija). Često ga porede sa paradajzom i zovu tamarilo paradajz. Biljka je višegodišnja, drvce ili grm iz porodice Solanaceae. Životni vek mu je 8 godina. Plodovi su jajastog oblika.

Karakteristike

Tamarilo biljka je lepa, sa velikim sjajnim i okruglastim listovima. Tokom leta cveta, a cvetovi su mali i beli, te mirisni. Daje plodove koji rastu pojedinačno ili u grupi, kao grozdovi. Plodovi su u obliku jajeta , različite veličine (približno kao jaje) i boje. Spoljašnja boja ploda može biti ljubičasta, zagasito crvena, narandžasta ili žuta. Boja pulpe varira od narandžastocrvene do narandžaste ili žute. Plod često nazivaju tamarilo paradajz. Pokožica je jaka i neprijatnog ukusa. Pulpa je slatka, sočna i mekana. Žuti tamarilo je nešto slađi. Odeljci sa semenkama su kiseliji deo ploda. Semenke su jestive, skoro pa pljosnate, a okruglaste i veće nego kod običnog paradajza. Tamarilo plod sazreva početkom jeseni.

Tamarilo uzgoj

Tamarilo drvo može da se uzgaja u većim saksijama ili da se posadi u baštu od proleća do jeseni, ali ne može da preživi tokom zime, zbog niskih temperatura. Ne podnosi mraz. Međutim, može da se presadi u saksije i tokom zime unese. Optimalni uslovi su prostorije koje se ne greju, a imaju dovoljno svetlosti. Za tamarilo je odgovarajuće blago kiselo ili neutralno tlo. Treba mu osunčana pozicija. Biljka brzo napreduje. Treba joj prihrana, posebno azotnim đubrivom. Orezivanje nije potrebno. U prvoj godini nakon sadnje tamarilo stablo se razvija sa listovima. Kada poraste na visinu od 1 m kreće sa grananjem. Nakon oplodnje cvetova, potrebno je 60 dana do berbe plodova. Tamarilo se bere kako sazreva, pošto plodovi prelaze iz zelene u crvenu ili narandžastu boju. Biljka je osetljiva na lisne vaši, pa mora da se koristi zaštita.

Kako se jede tamarilo voće

Jede se dosta svež tamarilo, ali se i prerađuje. Tamarilo je slatkokiselkast, prijatan za jelo i ukusan. Stavlja se najviše u salate. Od njega mogu da se prave sokovi, džemovi, variva, sosovi, a stavlja se i u kolače. Pokožica je jestiva, ali se obično skida, jer ima gorak ukus. Tamarilo paradajz je bogat kalcijumom, fosforom, gvožđem. Sadrži karoten, tiamin, niacin, vitamin C.

Gde kupiti tamarilo i cena

Ako se pitate gde klupiti tamarilo, treba reći da je povremeno dostupan u bolje opremljenim supermarketima. Ipak cene ovih egzotočnih plodova su prilično visoke. Za tamirilo voće cena je 2300 dinara po kg, mada se ponekad može naći i znatno povoljnije kada je akcija. U prodaji preko interneta se može naći tamarilo seme, cena je 150 dinara za 3 semena. A ponekad se mogu nabaviti tamarilo sadnice cena je 300 dinara za komad.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!