Ruže penjačice puzavice sadnja uzgoj oslonac orezivanje

Ako ste se odlučili da posadite ruže penjačice da ulepšate vaše dvorište ili okućnicu, potrebno je da se dobro informišete šta je sve potrebno. Sadnja, uzgoj, nega i održavanje ruža puzavica nije ni malo teška, u odnosu na ugođaj koji ćete dobiti prilikom cvetanja koje traje cele sezone, od proleća do prvog mraza. Svakako ćete morati obratiti pažnju neke specifičnosti, kao što je oslonac i orezivanje ruža penjačica.

Sadnja

Sadnju ruža treba obaviti u jesen ili u proleće. Jesen je nekako idealno godišnje doba za sadnju. Prilikom sadnje ruže puzavice treba orijentisati prema suncu i tako će cvetati tokom cele sezone. Sade se na razmak od 1,5 -2 m, ali to zavisi od bujnosti sorte i koliko ruža sadite. Mogu da porastu u visinu i preko 4 metra, pa i to treba imati na umu prilikom sadnje.

Uzgoj

U pogledu zemljišta najviše joj prijaju peskovita i ilovasta dobro propusna tla. Mada će uspevati i na drugim vrstama zemljišta. Ruže se prihranjuju u proleće, pre kretanja vegetacije. Malčiranje zemljišta se savetuje, jer se sprečava isušivanje zemje tokom leta, ali i razvoj korova.
Ruže puzavice estetski dominiraju, pa se često koriste za maskiranje ružnih zidova ili neuglednih površina

Oslonac za ruže penjačice

Ruže penjačice imaju visoke izdanke, pa ako želimo da rastu uspravno, treba im obezbediti oslonac. Iz tog razloga se ruže penjačice sade uz zidove, pergole, cvetne lukove ili ograde od žice i betona. Vi naravno možete kupiti ili sami napraviti adekvatan oslonac za ruže penjačice. Praktično sami određujete formu rasta ruža penjačica, vođenjem grana u željenom pravcu i naravno orezivanjem.

Orezivanje ruža puzavica

Kada ruže puzavice stasaju u trećoj godini i dostignu visinu do 2 m, tada treba krenuti sa orezivanjem. Ruže penjačice moraju da se orezuju svake godine, ako želimo da lepo izgledaju. Orezivanje ruža penjačica se izvodi u jesen i proleće. U kom mesecu se orezuju ruže. To može biti od septembra do novembra ili u februaru i martu. Treba ih skratiti jednom godišnje za trećinu. Potrebno je delimično uklanjanje starih izdanaka, da bi napravili mesto za nove izdanke koji će cvetati. Stare grane se seku do mladog savitljivog izdanka koji iz njih izbija. Precvetali cvetovi se redovno uklanjaju, te se tako daje podsticaj novim pupoljcima da kreću.

Čitajte i o uzgoju ruže stablašice

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!