Kada se sade lukovice cveća i kako ih pravilno posaditi

U rano proleće u bašti očekujemo nicanje i cvetanje biljaka, na onim mestima, gde smo posadili lukovice. Ako želimo da nam ulepšaju baštu u proleće, lukovice cveća potrebno je posaditi u jesen. Koje su to lukovičaste biljke i koje cveće raste iz lukovica? Sade se lukovice lala, irisa, narcisa, zumbula, šafrana i drugih biljaka. Gde nabaviti lukovice? Lukovice cveća možete kupiti u cvećarama, vrtnim centrima, rasadnicima i poljoprivrednim apotekama.

Jesenje i prolećne lukovice

Mnogi se pitaju da li će lukovice da pežive hladnoću u zemlji tokom zime. Jesenje lukovice, koje se sade u jesen itekako hoće. Međutim ima i onih, takozvanih prolećnih lukovica, koje neće moći da izdrže zimu, tako da se lukovice ovih biljaka vade iz zemlje. Tu spadaju dalije, begonije i gladiole.

Kada je pravo vreme za sadnju

Kada se sade lukovice? Jesenje lukovice mogu da se sade od septembra do decembra, u zavisnosti od vremenskih prilika. Ne sade se po jako toplom, niti hladnom vremenu, a u svakom slučaju treba ih posaditi pre mraza. Za sadnju lukovica treba izabrati prijatan jesenji dan bez kiše i vetra.

Kako posaditi lukovice

Kad je u pitanju sadnja lukovica, bitno je saditi na odgovarajuću dubinu. Dubina sadnje za lale je 10 cm. Ostale lukovice se sade na manju dubinu, od 5-10 cm. Kada odredimo mesto i iskopamo rupu ubacujemo lukovicu, ali obavezno treba voditi računa da vrh bude okrenut na gore, jer cvet neće nići. Zatim zatrpati rupu zemljom i zaliti vodom. Lukovice se sade u redove ili leje. Razmak između lukovica u redu treba biti oko 25 cm. Po kvadratu ide od 20-25 lukovica, ako želimo da bude optimalno gust  tepih od cveća.

Zašto lukovice ne niču

Šta ako lukovice nisu nikle, a već su trebale. Zašto se to dešava? Postoji nekoliko mogućih razloga. Vrh lukovice nije okrenut ka gore. Moguće je da niste posadili lukovice na odgovarajuću dubinu, pa o tome vodite računa. Zatim, može biti da niste posadili lukovice u pravo vreme. Možda je loš kvalitet sadnog materijala i dr.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!