Kako se seje boranija i kada

Boranija je izuzetno vredna i zdrava mahunarka, koju treba jesti redovno. Poreklom je iz Južne i srednje Amerike, a odatle su je Španci doneli u Evropu. Jednogodišnja je biljka i ubrajamo je u povrće. Može da se seje boranija u dva navrata. Najlepša je leti kada se kuva sveža, a inače se zamrzava ili konzerviše, pa je imamo i tokom godine.

Dve setve – prolećna i letnja boranija

Moguće je boraniju sejati dva puta. Kada se seje boranija? Prvi put u proleće, kada sasvim prođe opasnost od mrazeva, a to je negde u aprilu ili maju mesecu. Da bi seme klijalo neophodno je da temperatura prelazi 10 stepeni, samo što je pri tako niskim temperaturama usporen rast. Optimalna temperatura za rast je od 18-25 stepeni. To je što se tiče prolećne boranije, a u drugom navratu boranija se seje u leto i zato je zovemo letnja ili postrna boranija. Postrna zato što se seje kao postrni usev. A to znači na parceli na kojoj se nešto već gajilo ove sezone, pa je skinuto, odnosno požnjeveno. Čak mnogi smatraju da boranija daje bolje prinose kao postrni usev, zato što su joj tad povoljnije okolnosti uzgoja za rast i razviće. Ali treba znati i poštovati plodored, jer boranija najbolje da se seje posle korenastog  i lukovičastog povrća ili pak strništa. Uzgaja se na zemljištu na kome 3 prethodne godine nisu gajene leguminoze, kao soja, lucerka, detelina…Druga setva boranije se obavlja krajem juna ili početkom jula.

Setva boranije

Boranija se seje na dubinu od 5 do 7 cm kod lakših zemljišta ili na 3 do 4 cm kada su teža zemljišta. Setva se najčešće obavlja u redove ili kućice. Boranija se seje 4-6 semena na 50 do 100 cm, kako bi bilo dosta prostora za odrasle biljke. Navodnjavanje je obavezna mera, naročito za drugu setvu, jer su tada i više temperature, a boranija zahteva dosta vlage. Boranija može podneti kratkotrajnu sušu, ali je osetljiva na suv vazduh. Visoke temperature i suv vazduh mogu biti uzrok opadanja cvetova. Đubrenje sada ne radimo stajnjakom, nego mineralnim đubrivom. Za letnju setvu tražimo sorte sa kraćim periodom vegetacije, do 2 meseca. Očekivani prinos boranije može biti 10-15 t/ ha. I letnje i prolećne boranije daju mahune koje su pogodne za potrošnju odmah ili za preradu. Cena boranije bude solidna, tako da i proizvodnja može biti isplativa.

Ako ste i vi zainteresovani za uzgoj, pogledajte neke kvalitetne sorte boranije

Okopavanje i navodnjavanje boranije

U toku vegetacije boranija se okopava 2-3 puta da bi se rešili dosadnog korova koji joj odvlači hranivo iz zemljišta. Radi se plitko okopavanje.
Navodnjavanje se radi, ali u brazdu, a ne po listu. Iako je osetljiva na suv vazduh, nikakvo orošavanje i veštačka kiša nam ne odgovara, jer se tako razvijaju bolesti na listovima, a to bi značilo i više tretiranja preparatima za zaštitu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!