Kako se rešiti puževa u bašti i za šta je dobra puževa sluz

Puževi u bašti nisu poželjni, jer se hrane mladim biljkama koje uzgajamo. Vrtlari se svake sezone susreću sa ovim problemom. Biramo pravi način kako ih se rešiti, najbolje ekološkim sredstvima, a ne koristiti neki otrov pužomor. U bašti su obično u pitanju puževi golaći, koji se nastanjuju na vlažnoj zemlji oko posađenih biljaka. Naročito im pogoduje malč podloga, jer ona zadržava vlagu, a puževima je to idealno skrovište. Mnogim ljudima se gade ova mala ljigava stvorenja, ali puževi nisu samo štetočine, jer se puževa sluz koristi već dugo u farmaciji i kozmetici, a naravno postoje i farme puževa.

Koja sredstva protiv puževa upotrebiti

1. Manuelna metoda ili skupljanje puževa ručno, svodi se na to da ujutro i uveče kada se hrane, jednostavno fizički pokupite puževe. Ova metoda na nesreću ne deluje dugoročno, pa je morate često ponavljati.
2. Sledeći način kako se rešiti puževa u bašti je upotreba biljaka koje puževi izbegavaju. Ako u bašti posadite biljke kao što su žalfija, ren, beli luk, dragoljub, timijan postoji šansa da ne bude puževa, zato što oni ne podnose miris ovih biljaka.
3. Puštanje živine u baštu, može biti rešenje, zato što se kokoši, patke, guske i ćurke hrane puževima. S druge strane perad može da nanese štetu i biljkama koje uzgajate, pa treba biti obazriv.
4. Naredno sredstvo je prah od ljuske jaja, koji se posipa po gredicama gde su posađene biljke. On ima dvojaku ulogu. Kao prvo tako prihranjujemo žemljište sa kalcijumom, a kao drugo ovaj prah nikako ne pogoduje puževima. Ne mogu da se razvijaju kada se prah od ljuske jaja pospe oko biljaka. Potrebno je mnogo ljuski jaja, jer kiša ispire ovaj prah dublje u zemlju. Sličan učinak ima i pepeo protiv štetočina, pa se može kombinovati.

Mamci za puževe

Postoje različiti mamci ili zamke za puževe. Evo jednog. Plastične flaše od vode isecite na pola. Gornja polovina nam ne treba, a ovu donju polovinu ukopajte u zemlju i u nju sipajte pivo do pola. Uradite ovo sa više flaša, na više mesta u bašti. Pivo privlači puževe golaće, jer oni vole taj miris. Ulaze u flašu i ne mogu izaći iz nje.

Puževa sluz

Ako ste primetili puževi iza sebe ostavljaju trag, odnosno puževu sluz. Možda niste znali, ali ona se pokazala kao veoma lekovita. Još su stari Rimljani i Grci upotrebljavali puževe protiv infekcija i za zarastanje rana. U prošlosti su doktori predlagali pacijentima da puževe puste da mile po telu, po mestima gde su rane i ozlede. To je zato, jer pužev gel ili ta lepljiva sluz imaju fenomenalan učinak na zarastanje tkiva, pa je to korisno kod rana i ožiljaka. Puževi koji imaju kućicu, koriste ovu sluz kako bi istu obnovili i regenerisali.

Gel od puža

Tako su stručnjaci došli na ideju da bi se isto taj gel od puža mogao iskoristiti za regenerisanje kože čoveka. Ta iskustva su pretočena u gel koji se danas koristi. Pužev gel ili krema na bazi puževe sluzi proizvodi se i koristi širom sveta. Primena je širokog spektra, a odnosi se na sprečavanje kožnih bolesti. Koristi se na celom telu, pa čak i oko očiju. Sužava pore, ublažava bore, unapređuje izgled kože koja ima bubuljice, strije, ožiljke, fleke. Zateže i ozdravljuje kožu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!