Očajnica biljka uzgoj iskustva šta leči – čaj od macine trave protiv steriliteta

Macina trava ili očajnica je zeljasta trajnica, u našem narodu poznata kao biljka za lečenje steriliteta. Latinski naziv je Marrubium vulgare, a ona je iz porodice Lamiaceae. Zovu je još tetrljan ili obična marulja. Koristi se najviše kao čaj ili začin. Raste u prirodi, a može uspešno i da se uzgaja.

Karakteristike

Macina trava naraste u visinu do 50 cm. Ima slabo razgranatu i uspravnu stabljiku. Listovi su srebrnozeleni, jajoliki i suprotni. Imaju nazubljene obode i maljavi su. Sveži listovi imaju izražen miris, koji se gubi kada se biljka osuši. Cvetovi su beli i sitni, a cvetanje se odvija od juna do oktobra. Očajnica je medonosna biljka i od nje se dobija kvalitetan med.

Stanište

Divlje raste u grupama na osunčanim mestima. Staništa su joj pašnjaci, livade, ima je i uz puteve. Raste u Evropi, delu Azije, severnoj Africi, Severnoj i Južnoj Americi. Može da se uzgaja u baštama, kao lekovita biljka.

Uzgoj

Može da se kultiviše macina trava i kažu prilično lako se uzgaja. Očajnica uspeva na suvom i vlažnom zemljištu. Uspeva na različitim tipovima zemljišta, kao i na siromašnom tlu. I u najsurovijim uslovima u pogledu zemljišta uspeva. Ne može da raste u hladu, treba joj osunčano mesto. Macina trava je samooplodna biljka. Preferira ph neutralno zemljište. Seme očajnice se seje u aprilu ili u septembru na otvorenom, Klijavost može biti spora i neujednačena. Veće pojedinačne sadnice se na otvoreno presađuju u proleće. Ljudi je vole imati u svojim baštama, a ređe postoje i veći zasadi macine trave kao lekovite biljke, za čaj.

Upotreba

Koristi se macina trava, pre svega, kao lekovita biljka. U upotrebi je kao čaj i začin. Mladim listićima se začinjavaju salate, sosovi i supe. Kao začin listovi se beru pre cvetanja. Lekovit je ceo gornji deo biljke, bere se za lek tokom cvetanja i suši. Esencjalno ulje koje se dobija iz biljke se upotrebljava za likere. Dobra je biljka za pčelinju pašu. Macina trava je biljka, koja se uzgaja blizu paradajza protiv štetočina.

Lekovita svojstva

Kad je u pitanju biljka macina trava iskustva su takva, da je naš narod veoma ceni, kao biljku koja leči sterilitet i reguliše menstrualni ciklus. Ako je suditi po svedočenjima mnogih očajnih žena (očajnica), upotreba ove biljke je omogućila željeno začeće. Da li je to stvarno tako, teško je reći, jer u svetu ova biljka se vodi kao lek za neke sasvim druge boljke.
Macina trava je popularan biljni lek, koji se koristi kao lek za kašalj, prehladu, grip, bronhitis i sl. respiratorne probleme. Biljka podstiče lučenje više tečnosti iz sluzokože, a to se lako očisti izkašljavanjem. To je bezbedan lek za decu i odrasle. Ipak treba da ga izbegavaju trudnice i dojilje, kao i neki pacijenti sa dijabetesom koji su na lekovima za snižavanje šećera u krvi. Osim kao čaj od macine trave, ova biljka se koristi i kao sirup ili tablete, da bi se zamaskirao inače gorak ukus. Macina trava još povećava apetit i podržava funkciju probave. Može delovati i na normalizaciju srčanog ritma.

Čaj od macine trave priprema

Malu kašiku čaja od nadzemnog dela macine trave, preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta i procediti. Piju se 2-3 šolje na dan i to pre jela. Pije se za bolji apetit, lučenje žuči i varenje. Pije se isto tako za iskašljavanje. Uzima se i za redovnu menstruaciju i plodnost.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!