Crveni Delišes jabuka

Crveni Delišes je jedna od najpoznatijih i široko rasportostranjenih sorti jabuka. Možda je to zbog sočnog, slatkog i blagog ukusa. Moguće da je uspešna i zbog svoje bordocrvene boje. I sam naziv delišes skreće pažnju. Legenda kaže da je Crveni Delišes jabuka dobila naziv kad je njen tvorac iz Ajova- SAD, poslao uzorke u komercijalne rasadnike, daleke 1892. godine. Vlasnik jednog rasadnika je zagrizao ovu jabuku i uzviknuo: ’’Delišes’’!

Karakteristike

Generalno ovu sortu karakteriše veliki broj klonova, čija je bujnost raznolika, kao i intenzitet boje plodova. Stablo je srednje visoko, mada ima i patuljastih vrsta. Crveni Delišes sadnice se sade na osunčanoj poziciji, sa bar 6 sati direktne sunčeve svetlosti na dan. Brzo raste. Jabuka Crveni Delišes raste na kiselom, vlažnom i dobro dreniranom zemljištu. Inače ne toleriše sušu. Cveta srednje kasno sa ružičastim i belim cvetovima. Jabuke su čvrste, srednje krupne i crvene. Zrele su krajem septembra i mogu dugo da se čuvaju. U frižideru mogu da se čuvaju od 3 do 6 meseci. Meso ploda je žućkasto, veoma sočno i osvežava.

Oprašivači za Crveni Delišes

Crveni Delišes je dobar oprašivač, a može biti oprašen sa Zlatnim Delišesom, Jonatanom, kao i Greni Smit i Ajdaredom.

Štetočine

Stabla mogu uništiti glodari i zečevi, koji pojedu koru. Zato treba okrečiti voće i zamotati mlade sadnice najlonom preko zime. Plodove jedu divlje životinje i ptice.

Nedostaci

Plodovi jabuke Zlatni Delišes su skloni brašnjavljenju, pri čemu gube čvrstinu i sočnost. Kad se zagrizu, jabuke više podsećaju na krompir nego na jabuku. To se posebno dešava kada se skladište u neadekvatnim uslovima. Može javiti skald jabuke i gorke pege. Da bi se svi ovi problemi izbegli, neophodno je optimalno vreme branja i adekvatni uslovi skladištenja.

Sadnice

Kad je u pitanju jabuka Crevni Delišes sadnice su redovno u ponudi, cena je 300-400 dinara po sadnici. Mogu se nabaviti u rasadnicima ili naručiti online.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!