Vezivanje paradajza i kidanje zaperaka

Dosta ljudi je zainteresovano za uzgoj paradajza i hoće da jedu plodove koji su odnegovani u sopstvenoj bašti. Želimo li ukusne, krupne i zdrave plodove paradajza treba se dobro potruditi. Gajenje paradajza ne znači samo posaditi biljku i zaliti, a onda čekati plodove. Ima oko paradajza malo više posla. Računajte na  zalivanje, prihranjivanje, okopavanje, zaštitu, vezivanje paradajza i kidanje zaperaka. U nastavku će upravo biti reči o vezivanju i kidanju zaperaka.

Vezivanje paradajza na otvorenom

Paradajz je takva biljka, koja ne može da se održi bez podrške, u baštama i vrtovima najčešće u vidu pritki za koje se veže. Dok su mlade biljke u formi rasada, one se i drže nekako, ali kasnije kad porastu, a naročito kad su pod teretom plodova ne može se bez vezivanja paradajza. U protivnom biljke bi se vukle po zemlji i vrlo brzo bi ih zahvatila plamenjača, na koju je paradajz inače osetljiv. Pritke su u vidu kolja, od drveta ili drugog materijala, oko 1,5 m visine. Kada se rasad paradajza posadi na otvorenom, odmah je potrebno da ima pritke. One treba da budu nekoliko cm od same biljke. Paradajz se može povezati kanapom ili za tu namenu mogu da se paraju komadi tkanine kojom vezujemo paradajz. Tako će još bolje da drži, a neće da se useca i ošteti stabljiku. Paradajz je najbolje povezati odmah kada se posadi, zato što vetar može da obori nejake stabljike. Zatim kako paradajz raste, a polodovi se zameću, potrebno ga je ponovo vezivati. Približno na svakih 20 cm porasta biljke u visinu, potrebna je jedna vezica. To je zato, da bi biljka mogla da se održi pod teretom plodova. Ima još načina za uzgoj i vezivanje paradajza na otvorenom. Tako neki uzgajaju paradajz uz podršku stubova, žice, vezica ili kanapa, slično kao kod vinove loze.

Vezivanje paradajza u plasteniku

Vezivanje paradajza u plasteniku je malo drugačije. Tu se prave noseće konstrukcije. Ovde je paradajz upućen na kanape koje vise odozgo sa metalne konstrukcije. Kanap se veže na dnu biljke i ne treba da je jako zategnut. Oko kanapa se uvija biljka, a po potrebi i veže za njega. Tako ovi kanapi održavaju biljku u vertikalnom položaju

Skidanje zaperaka

Šta su ustvari zaperci ili priperci? Zaperci su začetci novih grana, koji se pojavljuju u pazuhu lista. Zaperci su štetni, jer odvlače hranu u zelenu lisnu masu, a onda plodovi trpe ili ih bude mnogo sitnih. Kidanje zaperaka treba raditi dok su još mali i to redovno. Kidaju se zaperci od 5-8 cm i to treba proveravati i raditi jednom sedmično. Ako neki promakne i poraste veći, samo mu otkinite vrh.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!