Vreme je za nabavku semena. Evo na šta treba posebno obratiti pažnju

Još dok traje zima razmišljamo o nabavci semena i nabavljamo seme biljaka, koje ćemo imati u bašti tokom ove godine. Pravimo planove šta ćemo i gde posejati. U velikim centrima, kao i u malim poljoprivrednim apotekama i semenarama prodaje se raznovrsno seme. Obično je razvrstano na seme cveća, začinske biljke i povrće. Seme može da se naruči i preko interneta i čini se da je ovo danas veoma zastupljeno. Postoje i te neke grupe na društvenim mrežama gde se okupljaju ljudi koji razmenjuju semena biljaka, pa se tu mogu naći i neke stare sorte koje su inače teško dostupne.

Kesice semena

Obratite pažnju na kesice semena. Tu se nalaze važne informacije. Da li je seme tretirano, da li je organsko, hibridno, sve to možete primetiti, ali i mnogo više od toga. Na kesicama je naznačen rok trajanja, odnosno do kad seme treba posejati. Zatim tu je informacija o klijavosti semena. Mogu da postoje i podaci kada se seme seje, na koju dubinu i rastojanje.

Izbor semena

Kada ste napravili plan, šta ćete gde da sadite u vrtu, onda treba i odabrati sortu. Pojedine vrste povrća imaju zaista mnogo sorti, pa se nije lako odlučiti. Neko seme se seje u zatvorenom, pa se kasnije biljke presađuju na otvoreno, a neko seme se seje direktnom setvom, što znači odmah na otvorenom. Treba voditi računa o rokovima setve i da se obavi na vreme, jer klijavost semena može zavisiti od spoljašnje temperature. Ali kod izbora semena treba na još nešto obratiti pažnju. Imamo tri vrste semena. Postoji konvencionalno seme, koje se zapravo najviše koristi i prodaje. Ono nije organsko, jer nije dobijeno od organskih biljaka, ali nije ni tretirano u samom procesu proizvodnje. Zatim postoji seme koje je tretirano. Ono se prepoznaje po tome što ima čudnu boju, na primer plavu, ružičastu, zelenu. Takvo seme je navodno otpornije na bolesti i štetočine, ali je tretirano hemikalijama. I treća vrsta semena je organsko seme, a prepoznaje se po tome što je na kesicama obeleženo kao bio ili ekološko. Ovo bio seme je duplo skuplje. To je zapravo ono seme, koje niti je tretirano u procesu proizvodnje, niti su biljke od kojih je dobijeno prskane pesticidima, herbicidima i veštačkim đubrivima. Sve više je aktuelno ovo bio seme, zato što se interesovanje za organsku proizvodnju povećava i kod nas.

Hibridi

Seme može biti i hibrid, a to znači da je nastalo ukrštanjem različitih biljaka i onda na kesicama semena postoji oznaka F1. Ovo seme je skuplje. Hibridi mogu biti otporniji na bolesti ili mogu da budu veoma rodni, tako da se može isplatiti. Ono što je mana je što je njihovo seme neupotrebljivo, jer se od njega neće više dobiti iste takve biljke.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!