Iberis cveće vrste nega razmnožavanje i medicinska upotreba

Iberis cveće pripada porodici Brassicaceae. Kod nas je poznato i pod nazivom tatarsko cveće, snežak ili ognjica. Iberis je rod koji se sastoji od nekih 50 vrsta godišnjih, višegodišnjih, zimzelenih i polužbunastih biljaka. Najpoznatije su Iberis amara ili Gorka ognjica, Iberis ciliata, Iberis gibraltarica, Iberis linifolia, Iberis procumbens, Iberis sempervirens (Snežak ili vazdazelena ognjica), Iberis umbellata itd. Rastu samoniklo i kultivišu se. Služe za ukras, a imaju i medicinsku upotrebu.  Poreklo biljke je sa iberijskog poluostrva i Maroka.

Karakteristike

To su ukrasne biljke, posebno namenjene za kamene vrtove, da pokriju prostor i za pravljenje međa. To je prelepo baštensko cveće. Uglavnom dobro podnosi hladnoću. Brzo raste i dostiže visinu negde oko 30-40 cm u proseku, pošto ima različitih vrsta. Ima zelene kopljaste listove, a cvetove bele, ružičaste, ljubičaste i drugih boja.

Gajenje i nega

Iberis se gaji kao pojedinačna biljka ili u skupinama. One vrste koje rastu veće treba saditi pojedinačno, a niže u grupi, da bi se dobio cvetni pokrivač po tlu. Iberis voli direktno sunce ili delimično osunčanu poziciju. U pogledu zemljišta i vode nije preterano zahtevan. Nakon cvetanja, precvetale stabljike uklanjamo. Kad je u pitanju Iberis razmnožavanje se vrši semenom. Seme je najbolje posejati u martu.

Iberis vrste

Gorka ognjica (Iberis amara) je popularna ukrasna biljka, jednogodišnja, laka za uzgoj u bašti. Ima bele cvetove. Cveta u junu i julu. Naraste do 30 cm. Uzgaja se kao ukrasni cvetni pokrivač u bašti ili u žardinjerama, te saksijama na terasi.
Snežak (Iberis sempervirens) je sličan po izgledu, samo je ovo višegodišnja zimzelena biljka. Isto je grmolika i raste od 15 do 30 cm visoko. Cveta belim cvetovima, od aprila do jula. Plod je mahuna, koja ima semenke u sebi.
Grimizni iberis (Iberis umbellate) je jednogodišnja biljka laka za održavanje. Dosta je otporna i raste brzo, u visinu do 40 cm. Cvetovi mogu biti beli, roze i crveni. Cvetanje se odvija od proleća do jeseni. Ovo je odličan izbor za vašu baštu.

Medicinska upotreba

Iberis biljka je lekovita. U ovu svrhu se najčešće koristi Iberis amara. Listovi, stabljika i koren poseduju lekovita svojstva. Ipak, veruje se da je seme najefikasnije. Primenjuje se kod reumatizma, gihta i drugih bolesti. Može biti korisna za srčanu hipertrofiju, astmu i bronhitis. U Nemačkoj se uzgaja kao lekovita biljka i u fitomedicini se koristi, kao lek, gorki digestivni tonik pod nazivom Iberogast.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!