Iberis cveće vrste nega razmnožavanje i medicinska upotreba

Iberis cveće pripada porodici Brassicaceae. Kod nas je poznato i pod nazivom tatarsko cveće, snežak ili ognjica. Iberis je rod koji se sastoji od nekih 50 vrsta godišnjih, višegodišnjih, zimzelenih i polužbunastih biljaka. Najpoznatije su Iberis amara ili Gorka ognjica, Iberis ciliata, Iberis gibraltarica, Iberis linifolia, Iberis procumbens, Iberis sempervirens (Snežak ili vazdazelena ognjica), Iberis umbellata itd. Rastu samoniklo i kultivišu se. Služe za ukras, a imaju i medicinsku upotrebu.  Poreklo biljke je sa iberijskog poluostrva i Maroka.

Karakteristike

To su ukrasne biljke, posebno namenjene za kamene vrtove, da pokriju prostor i za pravljenje međa. To je prelepo baštensko cveće. Uglavnom dobro podnosi hladnoću. Brzo raste i dostiže visinu negde oko 30-40 cm u proseku, pošto ima različitih vrsta. Ima zelene kopljaste listove, a cvetove bele, ružičaste, ljubičaste i drugih boja.

Gajenje i nega

Iberis se gaji kao pojedinačna biljka ili u skupinama. One vrste koje rastu veće treba saditi pojedinačno, a niže u grupi, da bi se dobio cvetni pokrivač po tlu. Iberis voli direktno sunce ili delimično osunčanu poziciju. U pogledu zemljišta i vode nije preterano zahtevan. Nakon cvetanja, precvetale stabljike uklanjamo. Kad je u pitanju Iberis razmnožavanje se vrši semenom. Seme je najbolje posejati u martu.

Iberis vrste

Gorka ognjica (Iberis amara) je popularna ukrasna biljka, jednogodišnja, laka za uzgoj u bašti. Ima bele cvetove. Cveta u junu i julu. Naraste do 30 cm. Uzgaja se kao ukrasni cvetni pokrivač u bašti ili u žardinjerama, te saksijama na terasi.
Snežak (Iberis sempervirens) je sličan po izgledu, samo je ovo višegodišnja zimzelena biljka. Isto je grmolika i raste od 15 do 30 cm visoko. Cveta belim cvetovima, od aprila do jula. Plod je mahuna, koja ima semenke u sebi.
Grimizni iberis (Iberis umbellate) je jednogodišnja biljka laka za održavanje. Dosta je otporna i raste brzo, u visinu do 40 cm. Cvetovi mogu biti beli, roze i crveni. Cvetanje se odvija od proleća do jeseni. Ovo je odličan izbor za vašu baštu.

Medicinska upotreba

Iberis biljka je lekovita. U ovu svrhu se najčešće koristi Iberis amara. Listovi, stabljika i koren poseduju lekovita svojstva. Ipak, veruje se da je seme najefikasnije. Primenjuje se kod reumatizma, gihta i drugih bolesti. Može biti korisna za srčanu hipertrofiju, astmu i bronhitis. U Nemačkoj se uzgaja kao lekovita biljka i u fitomedicini se koristi, kao lek, gorki digestivni tonik pod nazivom Iberogast.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.