Najbolje stone sorte grožđa za jelo u svežem stanju

Stone sorte grožđa su one kojima je primarna namena jelo u svežem stanju ili sušenje, mada se od nekih pravi i vino, ali nisu tome prevashodno namenjene. Sorte grožđa za jelo su po pravilu sa nešto manje šećera, ukusnije, krupnijih bobica, sa više mesa i tanjom pokožicom. Uzgoj stonog grožđa može biti unosan posao, ali su neophodna i prilična ulaganja. Potrebna je potpora od stubova i žice, orezivanje, prskanje, vezanje, okopavanje. Stručnjaci smatraju da klimatske promene na našem podneblju, koje uključuju duga topla leta, sve više pogoduju uzgoju vinove loze. Tako da itekako ima smisla odlučiti se za proizvodnju grožđa. Ima puno onih koji su se opredelili za uzgoj stonog grožđa za sopstvene potrebe. Stone sorte se dele na vrlo rane, rane, srednje kasne, kasne i vrlo kasne. Možda će vam opis ovih sorti pomoći u izboru sorte, ako želite posaditi vinovu lozu.

Kardinal

Vinova loza Kardinal spada u stone sorte grožđa. Nastala je u SAD. Čokoti ove sorte su bujni. U pitanju je rana sorta. Grožđe Kardinal sazreva sredinom avgusta. Grozdovi su veliki i imaju prosečno 400 g. Sorta Kardinal ima i odličan prinos. Bobica je veoma prijatnog ukusa, krupna i okrugla, a pokožica crvenoljubičasta.

Afus Ali

Afus Ali grožđe spada u stone sorte. To je belo grožđe, naime bobice su prvo zelene, a kasnije tokom sazrevanja poprimaju žutu boju. Bobice su izdužene i izrazito krupne, kao i grozdovi. Meso je vrlo ukusno, blago muskatne arome. Afus Ali sorta ima jake čokote. Primenjuje se duga i mešovita rezidba. Ova sorta ima dugu tradiciju. Sazreva u septembru ili oktobru.

Muskat Hamburg

Muskat Hamburg je stona sorta crnog grožđa. Boja bobica je zapravo plavocrvena. Ima krupne grozdove i slatke bobice, izuzetnog ukusa i prijatnog muskatnog mirisa. Hamburg je omiljena sorta, kada je u pitanju prodaja grožđa na pijačnim tezgama. Sazreva u septembru.

Muskat Italija

Muskat Italija je bela stona sorta. Odlikuje se krupnim i izduženim grozdovima. Bobice su izrazito krupne i jajolike. Boja je prvo zelenožuta, a kasnije prelazi u zlatnožutu, kako grožđe sazreva. Meso je kompaktno, prijatnog blagog ukusa. Dobro se čuva i transportuje. Sazreva u septembru. Muskat Italija je vodeća sorta u svetu, kada su stone sorte u pitanju.

Moladavija

Moldavija predstavlja jednu od omiljenih crnih stonih sorti. Poznata je i po tome što je prilično otporna sorta na mraz i na bolesti, naročito gljivice, a uz to daje jako ukusne plodove. Moldavija je bujna sorta, koja dobro i redovno rađa. Pogodna je za razvijene uzgojne oblike. Grozdovi su krupni. Bobica je isto krupna i ovalna, tamnoplave boje. Primenjuje se kratka i mešovita rezidba. Sazreva početkom oktobra.

Ribijer

Ribijer grožđe je stona sorta koja je nastala u Francuskoj. Bobice u krupne, tamne, okrugle i čvrste. Bere se kada je potpuno zrelo, tada mu boja postaje tamnoljubičasta. Ukus je sladak i prijatno blag. Grožđe Ribijer sazreva početkom oktobra.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!