Malina fertodi zamatos sadnice cena karakteristike iskustva

Malina fertodi je izuzetna mađarska sorta, koja je lider u Mađarskoj, a i u svetu je jedna od vodećih sorti, ako ne i najzastupljenija. Fertodi zamatos malina se uzgaja u mnogim zemljama Evrope i u Kini. I kod nas je prisutna, a fertodi zamatos sadnice su dostupne u prodaji. Razvijena je 1982. u istraživačkom centru u mestu Fertod, koje se nalazi blizu austrijske granice. Tada još nije bila naročitog kvaliteta, ali se ukrštanjem sa američkim i evropskim sortama, vremenom dostigao željeni kvalitet i izvanredan ukus ove sorte.

Osnovne karakteristike

Reč je o jakoj, rastom veoma snažnoj, rodnoj i obnovljivoj sorti maline. Izdanci su srednje gusti, žuto smeđi, kruti i uspravni. Dobro podnosi hladnoću i mraz, a s druge strane ovo je sorta otporna na sušu. Ali to ne znači da je ne treba navodnjavati. Korenov sistem je jak i širok.  Iz godine u godinu ova sorta dobro raste i prinosi su odlični. Plod fertodi zamatos malina je srednje velik, ima 3-4 g, sfernog oblika, svetlo crvene ili tamno ružičaste boje. Ima kompaktno meso i privlačnu boju prilikom sazrevanja, a i nakon branja duže vremena zadržava te pozitivne karakteristike. Ukus bobica je harmonično sladak i kiselkast, sa prepoznatljivim ukusom maline. Kod malina fertodi zamatos prinos može biti oko 20 t/ha. Ova malina je pogodna za zamrzavanje, industrijsku preradu i naravno u svežem stanju. Preporučuje se i za organsku proizvodnju.

Sadnja i uzgoj fertodi zamatos

Kod nas ova malina još nije zastupljena kao vilamet ili polka malina, ali je sve više zainteresovanih za sadnju ove sorte. Sadi se na razmak 33 cm između sadnica, a 2,5 do 3 m je međuredno rastojanje. Preporuka je da se sadi do 1000 m nadmorske visine. Za maline fertodi zamatos iskustva onih koji je uzgajaju su veoma dobra. Kažu da se odlično pokazala. U proleće vegetacija počinje pre vilameta. I rodnija je fertodi. Berba traje oko 45 dana, a pristiže za branje od 15 do 25 juna. Zbog dobrih karakteristika, na tržištu ima potražnje za ovom malinom. Fertodi zamatos sadnice su nešto skuplje, pa se cena kreće oko 1 evro za kvalitetne sadnice. Iskustva kažu da je oko ove maline manje rada, jer je otpornija na sušu, mraz i bolesti, a kvalitet je čak bolji od miker i vilamet.

Prodaja fertodi zamatos i cena

Prema iskustvima proizvođača ova malina je tražena na tržištu, pa ne bi trebalo da ima problema oko prodaje. Otkupna cena fertodi zamatos maline dostiže 240 din/kg.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!