Bromelija biljka koja zaustavlja hrkanje

Bromelija cveće poznata je i kao mali ananas biljka. Prema nekim istraživanjima koje je sprovela NASA ovo je biljka koja zaustavlja hrkanje. Kako je to moguće? Ona čisti vazduh u spavaćoj sobi tako što proizvodi kiseonik tokom noći. Time se popravlja kvalitet vazduha, smanjuje potreba za hrkanjem i omogućava miriniji san. Kad je u pitanju bromelija cena je oko 1500 dinara, što i nije tako mnogo, ako zaista deluje. Osim toga imaćete svakako lep ukras u vašem domu.

Karakteristike

Postoji više varijeteta bromelije. Potiču iz Brazila. Ime su dobile po botaničaru Bromelu. U prirodi većinom žive na drveću, a kao sobna biljka je bromelija u saksiji sa zemljom. Imaju slabo razvijen korenov sistem. Kod bromelije su cvetovi neugledni i sitni, ali ako želimo da se razvije plod, treba ih ostaviti. Najveći ukras kod bromelije predstavljaju prelepi listovi koji su u blizini cvetova, a oni imaju obično crvenu boju. Uloga im je da štite cvetove. Cvet dosta dugo traje, u proseku 3 meseca. Cvetanje je obično u proleće. Ponekad je potrebno nekoliko godina da procveta, ali nakon cvetanja rozeta polako kreće da propada, što je normalan proces završetka životnog veka. Ako se od cvetova formira mali plod ananas, onda je to prava atrakcija. Plod je mirisan. Zbog svojih skromnih zahteva u pogledu nege, egzotičnog izgleda i izdržljivosti, bromelija postaje sve traženija kao sobno cveće.

Razmnožavanje

Razmnožavaju se iz semena i mladica. Biljke se ponekad mogu odnegovati iz sveže odrezanog ploda ananasa, koji ima celu rozetu listova, ali ovo je teži i sporiji način. Najlakši način je razmnožavanje bromelije mladicama. Uz rozetu odrasle biljke obično se pojavljuju mladice. Kada dostignu trećinu veliičine odrasle bromelije, pazljivo ih odvajamo i presađujemo u posebnu saksiju. Mladica se presađuje u mešavinu peska, treseta i usitnjene kore drveta.

Nega

Bromelije vole redovno zalivanje i vlažnu zemlju. Orošavanje se preporučuje, tako da u levku koji formiraju listovi uvek bude malo vode. Večina biljaka ne voli zalivanje direktno na biljku, ali kod bromelije to nije slučaj. Toplije vreme, znači i potrebu za češćim kvašenjem biljke. Orošavanje i zalivanje u rozetu mora biti kontinuirano. Kada je hladno vreme onda se potreba za vodom smanjuje. Zalivanje je 2 puta nedeljno leti i jednom nedeljno zimi. Orošavanje i češće. Bromelije zahtevaju malo više prostora. Relativno sporo rastu. U sobi ih treba držati na svetlom mestu, ali ne na dirtektnom suncu. Biljka zahteva toplotu i idealna je sobna temperatura oko 20 stepeni.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!