Kako se sadi ananas

Ananas biljka spada u tropske cvetnice i veoma je popularna kao jestiva, ali i kao ukrasna biljka. Kako posaditi ananas objasnićemo u okviru ovog članka. Odmah ćemo vam reći da sadnja ananasa nije komplikovana – trebaće vam samo plod ananasa iz prodavnice i malo strpljenja. Ananas u saksiji predstavlja veoma lepu dekorativnu biljku u vašem domu koju ćete prosto obožavati.

Karakteristike ananasa

Ananas biljka (Ananas comosus) je tropska biljka sa jestivim zbirnim plodom, koji je sačinjen od više sjedinjenih bobica. Pripada porodici Bromeliaceae. Poreklom je iz Brazila. To je zeljasta višegodišnja biljka, koja može narasti od 1 do 1.5 m visoko, mada ponekad može biti i viša. Ananas biljka ima kratku, zdepastu stabljiku sa jakim, voskastim lišćem. Prilikom proizvodnje plodova, obično proizvodi do 200 cvetova, a može i više kod nekih sorti. Kada jednom cveta, pojedinačni plodovi se udruže u stvaranju zbirnog ploda koji se naziva ananas. Ananas se može konzumirati u svežem obliku, zatim kuvan, te konzerviran ili u obliku soka.

Ananas kao ukrasna biljka

Ananas u saksiji u vašem domu predstavlja jednu od omiljenih ukrasnih biljaka. Zapravo, u Evropi se ananas uglavnom i uzgaja kao dekorativna biljka. Za dobijanje ukusnog ploda ananasa na našem podneblju bi morali da postoje tropski uslovi, kao u njegovoj postojbini. Prvi cvetovi ananasa se mogu očekivati tek nakon 10-20 meseci starosti ove biljke. Uglavnom rađa na proleće. Kako posaditi ananas, objasnićemo u narednom odeljku.

Kako zasaditi ananas kod kuće

Kako se sadi ananas? Odmah na početku ćemo vam reći da sadnja ananasa ne zahteva neko posebno seme, već samo plod ananasa koji možete da kupite u bilo kojoj bolje snabdevenoj prodavnici. Otkinite zeleni vrh ploda, tako što ćete ga prosto okrenuti rukom – treba da otkinete isključivo zelene listove sa malo mesa na vrhu. Zatim odrežite meso ananasa uz pomoć noža, te uklonite prvi sloj malih braonkastih listova koji su pri dnu. Onda treba da skinete i prvi sloj manjih zelenih listova, sve dok se ne pojavi braon korenje koje je suvo. Slobodno ogulite još jedan sloj listova, kako bi što više korenčića bilo vidljivo. Kada ste sve ovo obavili, sledeći korak je da stavite ananas u čašu vode, tako da samo vrh bude u vodi. Čašu treba da držite na prozoru gde će biti pod uticajem dosta sunčeve svetlosti. Strpite se nekoliko nedelja da se pojave klice. Ukoliko bude bilo potrebe za tim, slobodno uklonite još neki sloj zelenih listova dok čekate pojavu klica. Nakon što se klice pojave, ananas u saksiji posadite i stavite na dobro osunčano mesto. Kada ste posadili ananas, uzgoj podrazumeva i redovno zalivanje biljke jednom nedeljno u proseku, osim ako primetite da je zemlja veoma suva – tada treba zalivati i češće. Tek nakon nekoliko godina ćete moći da ubirate plodove ananasa.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!