Sadnja aronija i uzgoj za sok od aronije

Sadnja aronija se radi u jesen ili proleće, gde koristimo dvogodišnje ili trogodišnje sadnice aronije. Uzgoj nije previše zahtevan. Saznajte i kako se pravi i pije sok od aronije. Ako ste u potrazi za voćem koje se veoma lako uzgaja, a uz to je veoma zdravo – posadite sadnice aronije. Aronija ili sibirska borovnica, kako je još poznata, nudi dvostruko zadovoljstvo. Sadnja aronije se obavlja jer ova biljka deluje veoma ukrasno, a više od toga, jer daje bobice koje su bogate antioksidansima, vitaminima i fitonutrijentima.

Bobice aronije imaju opor ukus ako se konzumiraju u svežem stanju, zato se od njih obično pravi sok. Sok od aronije je neverovatno lekovit, a kako ga možete pripremiti i konzumirati – saznajte u okviru ovog članka.

Šta je bitno kod uzgoja aronije

Uzgoj aronije nije nimalo komplikovan. Aronija je žbun koji je znatno izdržljiv i lak za održavanje. Ima samo nekoliko posebnih zahteva. Počnite sa sadnicama aronije koje su visokog kvaliteta i koje potiču od renomiranog rasadnika ili proizvođača. Mogu se koristiti dvogodišnje ili trogodišnje sadnice aronije. Možete očekivati bobice aronije oko treće godine. Postoji više sorti aronije, a u našim uslovima se do sada najbolje pokazala sorta aronije Nero.

Sadnja aronije se obavlja u jesen ili proleće. Izaberite sunčanu lokaciju za uzgoj aronije. Ova biljka će rasti i u delimičnoj senci, ali ćete uživati u većem prinosu od bobica ako je gajite na punom suncu. Ovaj grm nije izbirljiv po pitanju zemljišta. Posadite sadnice aronije u zemljištu kom želite, tolerisaće najrazličitije tipove zemljišta: od vlažnog do sušnog i peskovitog. Iako nije izbirljiva, ipak će hranljive materije poboljšati njeno zdravlje, pa dodajte malo komposta u zemlju za sadnju aronije. Iskopajte rupu za sadnju aronije. Razmak između sadnica neka iznosi od 1.7-2.5 m, a dubina rupe neka bude onolika koliki je koren sadnice, i širina duplo šira od korena sadnice.

Ovaj otporan grm može da izdrži vlažne zime i suva leta. Prvih nekoliko godina pokušajte da zadržite konstantnu vlažnost. Zalivajte biljku jednom ili dva puta nedeljno, tako da joj obezbedite približno 2.5 cm vode nedeljno. Kada vaša sibirska borovnica sazri, to će zahtevati manje vode i biće više prilagodljiva prirodnoj vlažnosti okoline.

Žetva aronije se obavlja kasno u jesen. Možete čak i da sačekate posle blagog mraza.

Kad već govorimo o zamrzavanju, svežu aroniju možete zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do godinu dana.

Aronija žbunje sa bobicama nije sklono bolestima ili štetočinama. Ona će retko biti pogođena pepelnicom ili rđom. Ovo su gljivične infekcije i mogu se izbeći ako zalivate svoju aroniju pri zemlji, ne kvaseći lišće sa vodom. Obilje prostora će omogućiti dobar protok vazduha oko listova, što će takođe sprečiti bolesti ili oštećenja aronije.

Za dobijanje maksimalnih prinosa aronije, svake godine je umereno prihranite nanošenjem sloja uravnoteženog đubriva.

Orezavanje aronije treba sprovoditi svakih nekoliko godina.

Kako se pravi i pije sok od aronije

Evo kako se pravi sok od aronije. Najbolje je pripremiti sok od zamrznutih bobica ove voćke – od 1 kg zamrznutih bobica aronije se prosečno dobija oko 700 ml soka.

Najpre odmrznite bobice aronije i dobro ih procedite, u cilju dobijanja pravog i čistog soka od aronije. Ceđenje možete zameniti i propuštanjem bobica aronije kroz najobičniju mašinu za mlevenje mesa. Ovo je zapravo hladno ceđeni sok od aronije. Nemojte da dodajete nikakve konzervanse, šećer ili druge zaslađivače – u cilju dobijanja potpuno zdravog soka. Ovako dobijen sok od voća obično možete čuvati 24 časa u frižideru, ali kad je aronija u pitanju onda je to moguće i više dana.

Kako se pije sok od aronije?

Sok od aronije se odlikuje visoko-koncentrisanim lekovitim supstancama, zato ga treba uzimati u malim količinama, od 1-3 rakijske čašice dnevno.

Ukoliko ste zdravi i želite da konzumirate ovaj lekoviti sok u preventivne svrhe, onda je dovoljno da popijete jednu rakijsku časicu ujutru na prazan stomak.

Ukoliko ste skloni nekim lakšim bolestima, poput prehlade i upale –  jedna rakijska čašica pre svakog obroka će biti dovoljna.

Sok od aronije treba piti pola sata pre glavnih obroka.

Ukoliko patite od nekih ozbiljnijih bolesti, pre konzumiranja soka od aronije u lekovite svrhe se obavezno prvo posavetujete sa lekarom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!