Borovnica sadnja uzgoj isplativost cena

Obezbedite sadnice borovnice i upustite se u posao koji vam može doneti neverovatne prihode! Sadnja borovnice je sve popularnija u našim krajevima, a obavlja se u oktobru i novembru mesecu. Ulaganje u zasad borovnice je veoma veliko (i preko 25.000 eura po hektaru), ali kada je u pitanju uzgoj borovnice isplativost je isto tako impozantna. Tamo gde se pomenu borovnice zdravlje je sledeće što ćete čuti, budući da ova voćka ima niz zdravstvenih prednosti. Iz tog razloga, ukoliko vašem jelovniku fali borovnica cena koju ćete platiti nije nimalo jeftina, ali su koristi nenadmašne.

Podizanje zasada borovnice

Pre podizanja zasada borovnica, prvo se moraju obezbediti neki uslovi. Borovnica je voćka koja može tolerisati i temperature od -20 °C do -25 °C, budući da je otporna na zimu. Za vreme vegetacije zahteva puno vlažnosti, pa se preko leta mora adekvatno navodnjavati. Borovnica ima poprilično plitak koren, stoga je osetljiva na sušu. Dobro uspeva na kiselom zemljištu.

Kada je u pitanju izbor položaja za podizanje zasada borovnice, najviše joj odgovaraju toplije i osunčane pozicije. Takođe, zasad treba podignuti na zemljištu sa blagim nagibom.

Pre nego što se obavi sadnja borovnica, zemlju dobro obradite do dubine od 20 cm, a ukoliko je zemlja vlažna, napravite jamiće visine 15-30 cm i širine 120 cm. U sadnu jamu pre sadnje borovnice dodajte đubrivo (koje ne sadrži kalcijum ili kreč).

Sadnja borovnice se obavlja u oktobru i novembru. Razmnožavanje borovnice se obavlja podzemnim izdancima iz korena. Pre sadnje sa korena treba ukloniti višak zemlje u kojoj su se sadnice borovnice nalazile u rasadniku. Par sati pre sadnje se koren potapa u vodu. Kada je u pitanju visokožbunasta borovnica, razmak je 120 cm u redu i 3 m između redova. Smer redova na većim visinama treba da bude u pravcu sever-jug. S druge strane, u nižim, toplim i dobro osvijetljenim ploložajima treba izabrati smer istok-zapad.

Održavanje zasada borovnice

Održavanje zasada borovnice podrazumeva adekvatno đubrenje i navodnjavanje. Možete upotrebljavati formulaciju NPK đubriva u odnosu 12:4:8 (ukoliko je zemlja obezbeđena fosforom), ali ukoliko nije obezbeđena ovim važnim elementom – odnos treba da bude 10:10:10. Treba dodavati 30 g đubriva po žbunu, u proleće nakon pupljenja, ali i u jesen posle berbe. Količinu đubriva treba postepeno povećavati do 150 g po žbunu koji izraste 2.5 m. Prve godine nakon sadnje ne treba koristiti azotna đubriva, a druge godine se može koristiti UREA.

Navodnjavanje mladih zasada je neophodno, a u periodu suša je generalno neophodno zalivati redovno zasad borovnice. Rezidba se obavlja onda kada biljke dostignu visinu od 1-1.5 m, kako bi se obnovile rodne grane, a novi izdanci će se pojaviti ispod orezanog mesta.

Prinos, cena i isplativost

Kada je u pitanju prinos borovnice, on se kreće od 10-15 tona po hektaru. Zasad borovnice inače ima vek eksploatacije od 20-50 godina. Počinje da rađa od 2. godine, dok u puni rod ulazi od 7. godine.

Kao što smo rekli, ulaganja u podizanje zasada borovnice su velika (i preko 25.000 eura po hektaru), ali isplativost je takođe velika. Ovde morate naročito biti strpljivi, budući da je ovo  investicija koja postaje isplativa tek negde u 5. godini. Do tada nema prihoda, tj. sav prihod samo podmiruje ono što treba uložiti u održavanje zasada, berbu i transport.

Kada je u pitanju borovnica cena se na evropskom tržištu kreće od 6-7 eura po kilogramu.

Lekovita svojstva borovnice

Ove „super“ bobice su pune antioksidanasa i rangiraju se kao broj 1 – kada su u pitanju antioksidansi – u svetu. To je uglavnom zbog prisustva antocijanina, pigmenta odgovornog za plavu boju borovnice. Bogatstvo vitamina C je takođe veliki faktor za impresivne zdravstvene prednosti ove voćke. Tako da, jedući borovnice, možete da sprečite pojavu znakova starenja kao što su bore, staračke pege, katarakta, osteoporoza, gubitak kose, demencija i Alchajmerova bolest.

Borovnice su značajne i protiv infekcija urinarnog trakta, budući da poseduju i antibakterijsko dejstvo.

Zbog svojih antioksidativnih svojstava, borovnice su pravi melem za oči. One mogu sprečiti ili odložiti sve očne probleme koji se javljaju sa starenjem, poput makularne degeneracije, katarakte, kratkovidosti i hipermetropije, suvoće očiju i infekcije, posebno onih koji se tiču mrežnjače.

Borovnice poboljšavaju varenje hrane i mogu delovati protiv zatvora.

Borovnice su značajne i za zdravlje srca, poboljšavaju funkcije mozga, jačaju imunitet i imaju antikancerogeno dejstvo.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!