Ovo je najbolji prirodni izvor vitamina C. Kako ga iskoristiti?

Šipak ili šipurak je plod divlje ruže. Ova samonikla biljka raste u prirodi u vidu trnovitog grma. Cveta u maju i junu i tada se formirju krupni beli ili ružičasti cvetovi iz kojih se kasnije razvija plod koji zovemo šipak. Šipak u divljini raste na obodima šuma ili uz puteve. Uspeva od ravničarskih do brdskoplaninskih predela, sve do nadmorske visine od 1500m. Neki ga i uzgajaju, ali malo ko se ozbiljno bavi plantažnom proizvodnjom, mada ima i toga. U industrijskoj proizvodnji se najviše koristi za čaj u filter vrećicama i marmeladu od šipurka.

Prirodni C vitamin

U našim krajevima šipak važi za najbolji prirodni izvor C vitamina. Ima ga znatno više nego citrusi, za kojima uvek pohrlimo kad želimo ojačati imunitet. Šipak ima 500 mg C vitamina na 100 grama ploda. Da bi se najbolje iskoristio taj prirodni potencijal, šipak treba jesti svež. Sušenjem, a kasnije i kuvanjem čaja, dolazi do degradacije sastava, mada je neosporno i na taj način lekovit.

Berba šipka

Berba šipka se izvodi od kraja leta do početka zime. Najčešće u septembru i oktobru. Plodovi treba da budu jarko crvene boje i još uvek tvrdi, jer tad imaju najviše c vitamina. Kad ih uhvati prvi mraz oni omekšaju. Mada neki ga beru baš tad posle prvog mraza. Za berbu šipka treba se opremiti rukavicama i makazama. To je trnovit grm, pa valja biti oprezan. Ako berete šipak u divljini, morate biti orjentisani na predele za koje znate da su ekološki čisti. Birajte lokacije gde nema većih naselja, saobraćajnica i prskanja. To je onda ono pravo šumsko voće.

Kako najbolje iskoristiti šipak?

Da bi iskoristili sav potencijal šipka najbolje je jesti ga svežeg kad ima najviše C vitamina. Čitavi sveži plodovi šipka mogu se jesti kao takvi, ali unutar ploda je seme koje je prekriveno nadražujućim dlačicama. Iz tog razloga najbolje je izvaditi semenke pre jela. Presecite šipak na pola i obradite. Iz njega ručno izvadite semenke. Kada očistimo izvesnu količinu plodova, onda jestivi deo temeljno operemo i imamo spreman za jelo.

Sušenje šipka

Nakon branja šipka, on može i da se suši. Tu nema potrebe da vadimo seme. Šipak može da se suši na vazduhu na suncu, ali to će da potraje. Druga mogućnost je da ga sušite u rerni na 50 stepeni ili u dehidratoru. Kada je šipak potpuno osušen, čuva se u zatvorenim staklenim teglama. Koristi se za pripremu lekovitog čaja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!