Šumske jagode – kako se pravi slatko od šumskih jagoda recept

Šumske jagode su veoma zdrave i ukusne, pa se od njih veoma često pripremaju različiti pripravci. Proizvodnja šumskih jagoda je sve popularnija kod nas, a za njihov uspešan uzgoj treba ispoštovati nekoliko osnovnih koraka. Naročito se obavlja gajenje šumskih jagoda u plasteniku, pre svega za prodaju. Ukoliko želite da uzgajate šumske jagode sadnice možete nabaviti od eminentnih rasadnika, vodeći računa da budu kvalitetne i zdrave. Slatko od šumskih jagoda je naročito popularno i ukusno, a recept za isto vam navodimo u ovom članku.

Branje šumskih jagoda

Berba šumskih jagoda treba da se obavlja u jutarnjim satima nakon što prođe rosa, dakle kada se plodovi prosuše, ali i u poslepodnevnim časovima kako bi se izbegao štetan uticaj visokih podnevnih temperatura. Ukoliko se bavite profesionalnim uzgojem šumskih jagoda za prodaju, onda istovremeno sa berbom plodova namenjenih za prodaju treba brati i trule plodove, budući da se njihovom berbom i uklanjanjem iz zasada smanjuje mogućnost inficiranja u narednim berbama.

Ubrani plodovi šumske jagode se iznose iz zasada i ostavljaju na hladovini gde bi trebalo da provedu što kraće vreme. Primat je što brže transportovati plodove sa polja do krajnjeg odredišta.

Gajenje šumskih jagoda

Šumska jagoda (Fragaria vesca) je inače trogodišnja vrsta: u prvoj godini daje 300 g po biljci, u drugoj godini daje 800 g (kada je i pun rod), i u trećoj godini daje 300 g po biljci. Ukoliko želite da gajite šumske jagode sadnice možete nabaviti u rasadniku, kao kontejnerske sadnice. Najpoznatija kultivisana sadnica šumskih jagoda je Regina. Ciklus proizvodnje ovih sadnica traje 3-4 meseca, nakon čega možete da ih sadite na otvorenom. Najbolji period za sadnju šumske jagode je april i maj, a već početkom juna počinje berba koja traje do kasne jeseni.

Gajenje šumskih jagoda je sve popularnije na našim prostorima. Kada je proizvodnja šumskih jagoda u pitanju, najvažniji faktor je nadmorska visina, koja bi trebalo da iznosi preko 500 m. Pored nadmorske visine, klimatski uslovi su takođe veoma važni, zapravo treba biti hladovina, koja se uspešno može obezbediti mrežom za zasenu. Ovo je vrlo logično, budući da šumske jagode uspevaju u šumi, pri samom tlu, gde stiže manje sunčeve svetlosti.

Šumska jagoda ima velike potrebe za vodom u toku vegetacije, zbog svog relativno plitkog korenovog sistema, velike lisne mase i načinom uzgoja.

Za uspešnu proizvodnju šumske jagode zemljište je takođe jedan od osnovnih faktora. Ova voćka uspeva najbolje na plodnim, rastresitim, dobro dreniranim i humusnim zemljištima, koja treba da budu blago kisela.

Gajenje šumskih jagoda u plasteniku je danas veoma isplativo, mada uzgajivači tvrde da i pored bogatih prinosa, veliki su i troškovi proizvodnje, pre svega radna snaga – ukoliko se radi o većoj proizvodnji. Pored nadmorske visine i hladovine, ostatak gajenja i održavanja šumskih jagoda je gotovo identičan kao kod običnih jagoda. To se, pre svega, odnosi na metodu i način prskanja, okopavanje i navodnjavanje. Proizvodnja šumskih jagoda se obavlja na foliji sa dva reda 30×40 cm.

Kako se gaje klasične jagode na otvorenom pogledajte ovde

Kako napraviti slatko od šumskih jagoda

Sastojci:

  • 700 g šumskih jagoda (koje su propisno očišćene)
  • 2 kg šećera
  • 2 čaše vode

Priprema:

Najpre šumske jagode treba očistiti od peteljki i staviti u posudu sa rupičastim dnom, te ih veoma pažljivo oprati u lakim mlazevima vode. Ostaviti da se dobro ocede. S druge strane, skuvajte gust sirup od šećera i dve čaše vode. Lagano spustite šumske jagode u ovaj sirup i kuvajte dalje. Šerpu s vremena na vreme treba prodrmati, ali ne i mešati, a takođe nemojte skidati ni penu.

Kada se slatko od šumskih jagoda bude dovoljno skuvalo (tako da sirup pada u teškim kapima), sklonite sa šporeta, pažljivo uklonite penu i pokrijte čistom vlažnom krpom.

Ostavite da slatko odstoji minimum 10 sati, a nakon toga ga sipajte u čiste, suve tegle vodeći računa da svaka ima dovoljno safta. Povežite tegle celofanom i čuvajte na prohladnom mestu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!