Šta je amazonsko oko

Pod čudnim nazivom amazonsko oko, krije se kao prvo plod biljke guarana, a kao drugo preparat amazonsko oko za mršavljenje.
U moru proizvoda koji obećavaju brzo, zdravo i efikasno mršavljenje – pojavio se preparat koji svi opisuju kao čudesno sredstvo za topljenje kilograma – amazonsko oko.
Mnogi se pitaju za amazonsko oko cena u apotekama koja je? Da li se prodaje amazonsko oko u apotekama uopšte? Ne kao takvo. Prodaju se guarana tablete ili guarana kapsule.
Šta je amazonsko oko preparat onda zapravo? Ovo je, dakle, preparat za mršavljenje koji je zapravo guarana u prahu koja sadrži kofein. Neki stručnjaci tvrde da ovaj preparat zaista može da reguliše telesnu težinu, ali samo ukoliko se koristi u adekvatnim dozama koje su propisane na samom preparatu. S druge strane, neki drugi stručnjaci tvrde da je ovaj preparat ustvari opasan i štetan po zdravlje, te da je u pitanju prevara i marketinški trik.

youtube screenshot

Guarana biljka

Verujemo da ste svi čuli za poznato energetsko piće ‘’guarana’’, ali ovde se ne radi o tome. Kako su povezani Amazonsko oko i guarana? Ovaj preparat je proizvod čiji je osnovni sastojak guarana biljka (njen plod u zrelom obliku vrlo podseća na širom otvorene oči). Pogledajte na fotografiji i uverićete se i sami.

Guarana biljka se može naći kako raste samo u Brazilu i Venecueli, pa je logično otkud ime ‘’Amazonsko oko’’ – po reci Amazon. Ova biljka je u Južnoj Americi deo kulture naroda koji su nastanjeni na dotičnim prostorima. Kod ovih naroda je guarana prah korišćen za suzbijanje apetita, zahvaljujući njenom osnovnom sastojku kofeinu. Odatle proizilazi upotreba guarane za mršavljenje. Međutim, navodi se i dejstvo na energetski fizički i mentalni podsticaj, što je korisno u slučaju nedostatka energije i koncentracije.

Procenat zastupljenosti kofeina u preparatu Amazonsko oko je od 3-7%, što je dosta veća količina nego u kafi. Pored kofeina, ovaj preparat sadrži i teofilin, teobromin, i kompleks antioksidanata. Od vitamina najviše ima vitamina B1, a od minerala su prisutni natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum.

Amazonsko oko za mršavljenje

Amazonsko oko za mršavljenje ima mnogo prednosti, tvrde zagovornici ovog preparata. Kao što smo već napomenuli, guarana prah (osnovni sastojak amazonskog oka) smanjuje apetit, pa otuda upotreba ovog preparata za mršavljenje. Pravilo je jednostavno: smanjen apetit – manje jela – gubljenje kilograma.

Takođe, guarana i kofein u kombinaciji podstiču aktivnost čitavog organizama, što dovodi do ubrzavanja metabolizma.

Amazonsko oko – preporučena doza iznosi 2 kašičice (1 g praha) koje treba rastvoriti u 200 ml vode i piti 4-6 puta dnevno.

Sporno pitanje oko ovog preparata jeste upravo njegov sadržaj kofeina, za koji je poznato da može imati niz neželjenih efekata, pa se nikako ne preporučuje ljudima sa visokim krvnim pritiskom i drugim zdravstvenim tegobama, kao ni trudnicama i dojiljama.

Gde kupiti amazonsko oko

Ako se pitate gde kupiti amazonsko oko prodaja pod tim imenom je pomalo sumnjiva. Čudno je mnogima zašto se amazonsko oko u apotekama ne nalazi. Ali zato ima pod nazivom guarana kapsule ili tablete, a to je to. Za amazonsko oko naručivanje preko interneta vidimo da postoji, ali da li je to sigurno? Kao i za mnoge druge proizvode, tako su i za amazonsko oko iskustva korisnika dijametralno različita. Komentari su takvi da neki hvale, neki kude, a svakako ima i onih koji smatraju da je štetno. Ne bi bilo loše konsultovati nurticionistu, da li uzimati ovakve i slične dodatke ishrani.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!