Evo kako se koristi sirće u bašti

U vašoj kući verovatno postoji zgodan sastojak koji samo čeka da vam pruži niz super koristi. Sirće. da li ste znali da ovaj sastojak možete sigurno koristiti i u bašti? Evo nekoliko pametnih načina na koje možete da koristite sirće u vašem vrtu:

Sirće protiv korova

Umesto da potrošite mnogo novca na otrovne hemikalije da biste se rešili korova u vašoj bašti, sipajte sirće direktno na korov. Kiselina će zaustaviti rast korova bez oštećenja tla. Vodite računa samo da to ne bude odmah uz biljke koje uzgajate.

Oslobodite se mrava

Mravi ne vole miris sirćeta, pa ih možete držati podalje od bašte, tako što ćete pomešati pola vode sa pola sirćeta u flaši sa raspršivačem i napadnite mravinjak sa ovim rastvorom. Alkoholno sirće dobro deluje.

Hranite svoje biljke

Neke biljke poput begonija, gardenija i borovnica, vole kiselo tlo. Napravite rastvor od 1 l vode i 2 kašike alkoholnog sirćeta, pa zalijte i nahranite ove biljke

Testirajte nivo PH u svom tlu

Nivo kiseline u vašem tlu može uticati na to koliko biljke rastu. Možete da pokrenete jednostavan test tako što stavite malo zemlje u posudu i dodate 1/2 šolje sirćeta. Ako dođe do reakcije i sirće počne da ključa, tlo je previše alkalno. Dodajte sumpor ili tresetnu mahovinu da ujednačite kiselost tla.

Uklonite alergene sa vaših ruku

Ako ste golim rukama kopali po zemlji, obavezno isperite ruke belim destilovanim sirćetom. Kiselina će ukloniti alergene i druge nečistoće.

Očistite posude

Pomiješajte vodu i sirće u jednakom omjeru. Potopite staklene, glinene ili plastične posude u rastvor najmanje sat vremena da biste uklonili mrlje i mineralne naslage.

Da li ste ikada koristili sirće u svojoj bašti?

Molimo da podelite svoje iskustvo u komentarima

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!