Kako se rešiti mrava u bašti prirodnim putem

Mravi spadaju u najčešće štetočine u domaćinstvu ili dvorištu. To su socijalni insekti, što znači da su organizovani u društva. Formiraju mravinjake gde mravi radnici donose hranu, brinu se o potomstvu i brane mravinjak. Kraljica polaže jaja, a o njima vode brigu sterilni radnici. Kako se rešiti mrava u bašti može biti veliki izazov, međutim, nemojte pohrliti za insekticidima koji su otrovni, već probajte neke od prirodnih preparata za suzbijanje mrava u bašti. Prirodno sredstvo protiv mrava vam je možda pri ruci, a da toga niste ni svesni. U okviru ovog članka ćemo se baviti time kako se otarasiti mrava na prirodan način.

Da li su mravi štetni

Najpre da vidimo da li su mravi zaista štetni u našoj bašti. Za njih je karakteristično da gaje lisne vaši zbog ishrane „mednom rosom“, a specifično je to da različite vrste mrava gaje različite vrste biljnih vaši. Mravi su čuvari lisnih vaši, koji za ishranu koriste „mednu rosu“ koju luče lisne vaši, dok oni zauzvrat brane vaši od njihovih neprijatelja (bubamara, zlatooka, osolikih muva). Iz tog razloga, tamo gde su lisne vaši, u blizini su i mravi. Baš ta simbioza između mrava i lisnih vaši je zapravo najveći problem u bašti ili vrtu. Eto to je kako mravi i lisne vaši koegzistiraju.

Njihove aktivnosti, pored toga što gaje lisne vaši, u bašti i voćnjaku su sledeće: hrane se zrelim voćem, naročito oštećenim i preferiraju biljke sa većim sadržajem šećera; predstavljaju ‘’raznosače’’ semena korova; formiraju mravinjake i možemo slobodno reći da su mravi zapravo deo ekosistema bašte ili vrta.

Problem nastaje kada mravi formiraju mravinjak blizu biljke, budući da tada dotična biljka počinje da propada. Ukoliko se pak mravi nastane ispod stabla voćke, ona će se osušiti za dve do tri godine. Takođe, tamo gde se mravi nasele se povećava kiselost zemljišta, što utiče negativno na biljke.

Međutim, mravi i štite biljke od raznih štetočina (grinja, crva, gusenica, puževa. Mravi u bašti povećavaju plodnost zemljišta i poboljšavaju sadržaj nekih bitnih elemenata, poput kalijuma i fosfora.

Dakle, ako se pitate kako se rešiti mrava u vrtu ili bašti, morate se rešiti prvo lisnih vaši. O suzbijanju lišnih vaši u vrtu smo već pisali ovde

Šta sve možemo upotrebiti da bi se rešili mrava u bašti

Kako uništiti mrave? Prirodno sredstvo protiv mrava mogu biti sledeći preparati:

  • Mesto gde se nalaze mravi poprskajte rastvorom ljute paprike.
  • U 10 l vode potopite 300 g svežih listova i cvetova pelena, te ostavite da odstoji 3 dana, a potom procedite preparat i njime tretirajte mravinjak.
  • Zalivajte mravinjak vodenim rastvorom šećera ili smese kvasca, šećera i vode; neka dotični rastvor odstoji neko vreme kako bi se kvasac aktivirao i tada prelijte mravinjak koji ćete prethodno malo raskopati, a zatim mravinjak ponovo zagrnite.
  • Pomešajte 10 l vode, 2 šolje biljnog ulja, malo deterdženta za sudove ili šampona i malo sirća, pa ovom mešavinom prelijte raskopan mravinjak. Ponovite ovo posle nekoliko dana.
Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!