Krompirova zlatica suzbijanje sredstvo zaštita

Krompirova zlatica je veoma česta i ozbiljna štetočina biljaka iz porodice pomoćnica (Solanaceae), naročito krompira – pa otuda i njen naziv. Kada je u pitanju krompirova zlatica zaštita pogođenih biljaka se može sprovesti na nekoliko načina, a mi ćemo u okviru ovog članka navesti neke metode. Za suzbijanje krompirove zlatice se mogu primenjivati mehaničke, agrotehničke, hemijske i biološke mere. Sredstvo protiv zlatica može biti ljuska jajeta, ali i mnogi drugi prirodni i neškodljivi preparati. Da vašu baštu napusti krompirova zlatica insekticid takođe može pomoći, ali smo mi uvek za prirodnu varijantu, odnosno za neki prirodni insekticid, ili pak za mehaničko uklanjanje, tj. ručno skupljanje zlatice.

Zlatica karakteristike

Krompirova zlatica (lat. Leptinotarsa decemlineata) je štetočina biljaka iz porodice pomoćnica, od kojih su najpoznatije krompir, paradajz i patlidžan. Buba zlatica je vrlo plodna i izdržljiva, pa može pričinjavati ozbiljnu štetu biljkama. Predstavlja idealan primer kako se jedna vrsta koja je bila ograničena na mali prostor može veoma brzo proširiti po celom svetu. Danas se može naći svuda gde se gaji krompir. Kako odrasli insekti, tako i larve krompirove zlatice pričinjavaju štetu biljkama.

Vremenski uslovi utiču na broj generacija u toku godine. Na našim prostorima se razvija 1-3 generacije. Na područjima do 600 m nadmorske visine u toku godine najčešće se razviju 2 generacije, a ako su još i vremenski uslovi povoljni – razvije se i treća generacija. Buba zlatica prezimljava kao odrasli insekt u zemlji (na dubini do 30 cm), a prve prezimele jedinke se javljaju u aprilu, dok je njihova pojava zabeležena i u maju. Ženke krompirove zlatice su vrlo plodne i mogu položiti i do 2.000 narandžastih jaja, u grupama sa donje strane lista. Krompirova zlatica se hrani lišćem krompira i može biti prenosilac virusa koji izazivaju bolesti krompira. Buba zlatica ima veoma malo prirodnih neprijatelja. Protiv zlatice deluje i gljivica Bauveria bassiana. Kada je u pitanju krompirova zlatica suzbijanje je moguće i preparatima sa sporama pomenute gljivice.

Insekticidi za zlatice

Povremeno treba menjati insekticid ili grupe insekticida za zlatice, budući da zlatica brzo razvija rezistentnost. Sva ova sredstva treba koristiti samo kada je to baš neophodno i nikako se ne sme prekoračiti propisana doza. Larve prvog i drugog stupnja su najosetljivije na insekticide.

Neki insekticidi za zlatice su: Afinex, Mospilan 20-SG, Tonus, Volley 20-SP, Wizzaard, Zlatacid S, Confidor 200-SL, Kohinor 200-SL, Macho 200-SL, Nuprid 200 SC, Savador 200-SL, Warrant 200-SL, Calypso 480-SC, Actara 25-WG i drugi.

Ljuska jajeta i druga prirodna sredstva protiv zlatica

Kada se pomene krompirova zlatica uništavanje ovih štetočina je prvo što nam padne na pamet.

Ljuske od jaja se sakupljaju i čuvaju tokom godine. Kada dođe vreme ljuske se melju i dobija se prah, kojim ćemo posipati nadzemni deo krompira i okolno zemljište. U ovakvoj sredini larve zlatica ne mogu da se razvijaju. Kiša može da sapere prah od ljuske jajeta, pa je potrebno redovno ponavljati zasipanje.

Možete napraviti preparat od borovih iglica protiv krompirove zlatice, a usitnjena borova kora se takođe može rasuti između biljaka.

Supa od listova zove je takođe delotovorna, budući da miris zove kamuflira miris krompira, te zlatice koje su u potrazi za hranom ne mogu nanjušiti krompir. Supa od rena odbija zlatice – potrebno je potopiti ren u kišnici na 3-5 sati i dobijenom supom prskati biljke.

Ove dosadne napasti ne vole miris trule lukovine crvenog luka, pa prilikom sadnje stavite i malo lukovine pored krtola. Kako lukovina truli, ona mirisom prosto tera bube zlatice. Malčiranje krompira koprivom takođe pomaže u ovom slučaju.

Rastvorite 2 kg pepela u 10 l vode, pa 1 l ovog rastvora rastvorite u 10 l vode i tretirajte biljke. Za tretiranje krompira možete upotrebljavati još i preparat od listova duvana ili topole.

Plodored protiv krompirove zlatice

Kada je u pitanju krompirova zlatica suzbijanje je svakako moguće i ukoliko se poštuje plodored.  To znači da krompir ne treba gaji na istom mestu 4-5 godina. Krompir se, dakle, ne sme gajiti u monokulturi. Pošto posadite krompir, stavite sveže oguljenu koru krompira u čaše od jogurta (da bude ispunjena 1/3 čaše). Ove čaše zakopati između redova krompira, na taj način da je ivica čaše u ravni sa površinom zemlje, a posle 3-4 dana treba pokupiti insekte koji su upali u ovako pripremljene i postavljene čaše. Potrebno je da redovno menjate kore krompira kada se osuše.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!