Smrdljivi Martin suzbijanje

Smrdljivi Martin ili smrdibuba (lat. Pentatoma rufipes ) pripada insektima, redu Hemiptera.  Kod nas se zovu još i smrdljive stenice ili štitaste stenice (budući da su oblika štita). Postoji preko 5.000 vrsta ovih smrdljivih napasti, a poslednjih nekoliko meseci je naročito primećen njihov povećan broj u našim krajevima.

Smrdljivi Martin karakteristike

Konkretno, Smrdljivi Martin se hrani mekim delovima voća. Pored toga što je primećeno da se smrdibube naročito uvlače u kuće i kancelarije, dakle u zatvoren prostor, primećen je i Smrdljivi Martin u bašti. Smrdibube se mogu naći na zeljastom bilju, drveću i grmlju. Dugačke su od 0.5-2.5 cm. Ove bube su poznate po tome da izlučuju veoma smrdljivu tečnost iz grudnih žlezda kao vid odbrane od neprijatelja – pa je logično zašto se zovu smrdibube ili Smrdljivi Martin. Ženke smrdibube ostavljaju nakupine jajašaca na biljkama, i to nekoliko stotina odjednom. Iz ovih jajašaca se razvijaju larve, a zatim odrasli stadijum smrdibube. Larve smrdibube se najčešće hrane biljnim sokovima, do kojih dolaze bodenjem i sisanjem (imaju dugo rilo u kojem se nalaze tanke bodlje). Neke vrste smrdibube mogu postati grabljivice ili se hrane biljnom i životinjskom hranom.

Koje povrće napada smrdljivi Martin

Smrdljivi Martin na paradajzu može da zadaje ozbiljne nevolje. Privlači ih paradajz, jer u njemu ima najviše vode. Generalno, kada se nađe Smrdljivi Martin u bašti – prvo što vam pada na pamet je kako ga ukloniti kako ne bi pravio štetu. Smrdibuba može obitavati na povrću i tada nam zaista može zadavati muke. Može se naći na mahunarkama, paradajzu, kupusu, paprici, krompiru; a od kultivisanih biljaka i na pamuku i pirinču.

Najpoznatije vrste ovih smrdljivih stenica jesu: Eurydema dominulus (kupusova stenica), Pentatoma viridissima (zelena smrdibuba, štetočina na povrću i voću) i Palomena prasina (uzrokuje štetu na grašku i lucerki).

Kako se rešiti smrdljivih Martina

Koje je to sredstvo protiv smrdibuba? Ako i vašu baštu zaposeda Smrdljivi Martin suzbijanje možete sprovesti nekim određenim metodama, bilo ručnim uklanjanjem sakupljanjem jedinki sa povrtarskih kultura ili korišćenjem određenih preparata. Biljke od kojih smrdibube prirodno beže jesu beli luk i nana, pa stoga možete napraviti rastvor od pomenutih biljaka i njime isprskati paradajz i drugo bilje koje ova štetočina napada.

Da se iskoreni Smrdljivi Martin insekticid se takođe preporučuje, mada ne daje zadovoljavajuće rezultate, budući da smrdibube brzo razvijaju rezistentnost na njega.

Najezda smrdibuba – da li su opasne za ljude?

Postoje različite informacije o tome da li su smrdibube opasne za ljude, pa tako možete čuti da mogu ujedati ljude, piti krv i slično. Međutim, istina je da smrdibube ne mogu ujedati ljude, budući da nemaju zube. One se uvlače u naše domove u potrazi za mračnim i toplim skrovištem, a ne da bi se hranile. Dakle, sklanjaju se od zime u našim kućama, a ne legu se.

 

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!