Magnolija drvo razmnožavanje cena

Magnolija drvo (lat. Magnolia grandiflora) je veoma dekorativno i kao takvo se uzgaja širom sveta u baštama i parkovima. Poznato je kao drvo koje sporo raste, ali može dostići visinu od 5 m. Drvo magnolije je listopadno, ali zimzeleno, i vodi poreklo iz Severne Amerike i Istočne Azije. Prelepo magnolija drvo se odlikuje divnim belim, žutim, ružičastim ili ljubičastim cvetovima, blagog i prijatnog mirisa. Listovi magnolije su zeleni, kožasti i krupni. Sadnja magnolije je krajnje jednostavna, a objasnićemo je u okviru ovog članka. Kada je u pitanju magnolija razmnožavanje se može obaviti vegetativno (reznicama ili položenicama) i semenom. Zimzelena magnolija cveta u junu i julu, ali je čuvena po tome da može i duže cvetati.

Sadnja magnolije

Sadnja magnolije treba da se obavi u aprilu. Magnolija grandiflora, koja se najviše uzgaja, za sadnju zahteva duboko, umereno vlažno zemljište, dok krečno zemljište ne toleriše. Zemljište treba biti blago kiselo i bogato humusom. Pre sadnje zemljište pomešajte sa tresetom. Presađivanje treba obaviti na sunčanoj lokaciji, zaštićenoj od vetra, poželjno uz kuću. Gledajte da koristite sadnice magnolije koje su visoke do 2 m i sadite ih plitko, a poželjno je i da ih zaspete malčem. Dalja nega podrazumeva redovno zalivanje i orezivanje, ali se ne preporučuje kopanje oko biljke, kao ni sadnja drugih biljaka.

Uzgoj magnolije

Razmnožavanje magnolije semenom se obavlja uz pomoć semena koja nakon pucanja plodova magnolije visi sa grana na karakterističnim nitima (seme magnolije je svetlo crvene do narandžasto crvene boje). Sejanje po pravili treba obaviti u jesen, pri temperaturi do 5 C, međutim ipak se savetuje sejanje na proleće zbog opasnosti od smrzavanja. Seme se postavlja na dubinu od 1 cm i do nicanja zahteva redovno zalivanje. Ukoliko uzgajate magnoliju iz semena, znajte da za prvo cvetanje nekad možete čekati do 10 godina i više godina!

Razmnožavanje magnolije reznicama se obavlja na sledeći način: reznice duge 8-10 cm uzmite u julu i odstranite im lišće, te ih zabodite u pesak; po formiranju korena biljku presadite u saksiju.

Razmnožavanje položenicama: u rano leto treba ukoreniti položenicu biljke u mešavinu jednakih delova baštenske zemlje, treseta i peska; zatim se čeka i do 18 meseci, a onda se vrši odvajanje od matične biljke.

Mladim biljkama treba zaštititi koren od smrzavanja tokom zime.

Orezivanje magnolije morate obavljati lagano i pažljivo. Nakon cvetanja, u pozno proleće, odstranite oštećene i isprepletene grane.

Vrste magnolije

Prvi vesnik proleća je Magnolia stellata, koja se odlikuje zvezdastim belim cvetom.

Magnolia „suzan“ ima cvet poput lalinog, pa je poznata i kao lalino drvo.

Magnolia „nigra“ cveta početkom aprila.

Magnolia grandiflora je zimzelena magnolija, obično je možete naći na primorju i ne podnosi niske temperature. Ima krupan beli cvet.

Magnolija kobus je porekom iz Japana, obilno cveta pre listanja i njeni beli cvetovi dugo ostaju na granama.

Magnolia soulangeana je listopadni, široko razgranat žbun, a može se formirati i kao manje drvo. Cvetovi su joj spolja ružičasti, a iznutra beli i javljaju se početkom aprila, a ponekad biljka cveta i u julu-augustu.

Magnolija cena i gde nabaviti

Kada je u pitanju magnolija cena po sadnici se kreće od 800-1200 dinara, a možete je kupiti u rasadnicima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!