Indijske patke trkačice – istrebljivači puževa u bašti

Indijske patke trkačice su sve popularnije i kod nas, naročito kod proizvođača organskog voća i povrća, zato što se hrane puževima golaćima, koji ponekad predstavljaju pravu napast u bašti. Naravno postoje i drugi načini da se puževi odstrane, ali ipak ovaj je ekološki i nekako najefektniji. Drugi ekološki načini su komplikovaniji, a upotrebu hemijskih sredstava u svakom slučaju treba izbeći, kada je to moguće. Patke trkačice su prihvatljivije rešenje, nego upotreba pužomora, za sve koji cene prirodu.

Karakteristike

Indijske patke trkačice su ukrasna perad, koja se osim zrnevljem, hrani i insektima, glistama, a posebno voli puževe golaće. To za njih predstavlja pravu poslasticu. Dodatna prednost je što indijska patka trkačica, kako iskustva pokazuju, nije zainteresovana za biljke u bašti, nego selektivno tamani puževe, crve i insekte. Ove patke su jako zanimljive. Stoje uspravno poput pingvina. Indijske trkačice ne lete, nego trče ili šetaju. Patke trkačice mogu da snesu do 200 jaja godišnje. Muške i ženske jedinke se teško razlikuju dok su mlade. Kasnije ih je lako razlikovati. Način oglašavanja, veličina (patak je veći) i boja perja nisu isti kod polova. Odrasle indijske patke narastu od 50-75 cm u visinu. Mužjak dostigne 2,3 kg, a ženka 2 kg težine. Inače dosta brzo napreduju. Osim za uništavanje puževa, ove patke su zanimljive ljubiteljima ukrasne živine, pa postoji dosta uzgajivača kako u Srbiji, tako i u okolnim zemljama.

Puževi u bašti

Mnogi baštovani se žale da im puževi u bašti prave štetu. Posebno vole da se nasele tamo gde se zadržava vlaga. Znači ispod malč folije ili druge podloge. Lako se razmnožavaju i zaista mogu predstavljati problem. Indijska patka trkačica je dobro rešenje protiv puževa, ali nema svako mogućnost da uzgaja ove patke, zato pogledajte koja su druga rešenja protiv puževa

Gde kupiti indijske patke trkačice?

Ako vam trebaju ove patke i pitate se gde kupiti indijske patke trkačice, znajte da se prodaju i kod nas. Biće najbolje da kontaktirate uzgajivače ovih pataka i nabavite dovoljan broj shodno vašim potrebama. To zavisi od veličine bašte. Za prosečnu baštu dovoljan je jedan ili dva para indijskih trkačica. Ako nabavljate, gledajte da to uvek bude u paru, odnosno da bude jednak broj mužjaka i ženki, zato što se u vreme parenja vodi borba za ženku.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!