Bela rada cveće (Bellis perennis) – ukrasna, jestiva i lekovita biljka

Bela rada je višegodišnje poljsko cveće, upadljivog izgleda, gde dominiraju bele latice na žutom središnjem delu cvetne glavice.  Biljka je zeljasta, lekovita i ukrasna. Pripada porodici glavočika. Latinski naziv je Bellis perennis. Osim bela rada u narodu se još naziva tratinčica, krasuljak, petrovac, belka, iskrica, behar, krsnica itd. Srodne su joj tratinčice Bellis annua i Bellis silvestris.

Karakteristike

Bele rade narastu do 15 cm visinu. Na uspravnim stabljikama nalaze se cvetne glavice. Tratinčica cveta tokom većeg dela godine, od proleća do zime. Cvetovi se otvaraju kad je sunce, a zatvaraju se noću. U širinu biljka zauzme od 15-30 cm. Listovi su raspoređeni u 2 reda, izduženi su i maljavi. Oblik im je jajast i lopatast. Delimično su i nepravilno nazubljeni. Od nervature posebno se ističe središnja žila. Listovi su zapravo grupisani u prizemnu rozetu.

Stanište

Kao biljka je prilično rasprostranjena. Raste u Evropi, Maloj Aziji, a preneta je u Ameriku i Novi Zeland. Stanište su joj polja, livade i pašnjaci do 1800 m nadmorske visine. Ima je uz puteve i u dolinama reka, a može se videti i u gradskoj sredini, po parkovima. Uzgoj bele rade, ne zahteva mnogo truda. Uzgaja se u različitim formama kao ukrasna baštenska biljka. Posebno forma hortensis se koristi širom sveta kao ukrasna biljka.

Kulinarska upotreba

Listovi bele rade su jestivi. Mogu se jesti sirovi ili kuvani. Iako listova ima tokom cele godine, najbolji su oni mladi listovi. Tako da za jelo treba brati samo mlado lišće. Salata od tratinčice je ukusna i vredna. Porede je sa salatom od matovilca. Može se kombinovati sa svežim sirom, krompirom i raznim drugim povrćem. Listovi bele rade se mogu koristiti i za pripremu variva ili čorbe. Listovi tratinčice, ali i zeleni pupoljci se koriste najviše u Nemačkoj. Zeleni pupoljci se mariniraju, kao kiseli pupoljci maslačka, pa mogu predstavljati zamenu za kapar. Sem pupoljaka i rascvetali cvetovi su jestivi. U kulinarstvu se najviše koriste za dekotaciju jela. I koren tratinčice se nekad koristio za jelo u Italiji i Španiji. Pošto je gotovo cela biljka jestiva, može se praviti sok od bele rade i to ceđenjem iz biljke. Pravi se i čaj od bele rade.

Lekovita svojstva

Bela rada je lekovita biljka. Po izgledu je slična kamilici, ali drugih sličnosti nema. To je i medonosna biljka. Mladi listovi i pupoljci bele rade čiste krv. Mogu izlečiti prolećni umor. Sadrže dosta vitamina C i karotina. Sok od bele rade se koristi za piće ili spolja, kao obloge za rane ili bolna mesta. Čaj od bele rade predstavlja lek za disajne organe, a koristi se protiv kašlja, katara sluzokože i astme. Čaj čisti organizam, otvara apetit, poboljšava varenje i otklanja prolećni umor. Čaj se koristi i spolja za obloge. Natope se komprese u čaj i time se tretiraju ospice i bubuljice na koži. Veruje se da daje podsticaj i bržem zarastanju rana. U kozmetičkoj industriji bela rada je sve više zastupljena. Ekstrakt bele rade se koristi za uklanjanje fleka i pega na koži bez posledica. Ekstrakt se pravi od cvetova bele rade.

Kako se pravi čaj od bele rade

Dve male kašike suvih ustitnjenih cvetova se preliju sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti da se prohladi 15 minuta. Zatim procediti i piti.

Zanimljivost

U literaturi postoje podaci da je grad Bijelo polje (Crna Gora), dobio naziv po beloj radi. Naime, pre nego što je tu osnovan grad, celo polje je bilo belo u cvetovima belih rada s proleća, pa tako je nastalo ime grada.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!