Brezova guba gljiva lekovitost i tinktura

Brezova guba ili brezov trud (Piptoporus betulinus) je gljiva koja parazitira na odumirućim stablima breze (Betula pendula). To je jednogodišnja vrsta, koja se pojavljuje od juna do oktobra. Obitava na severnoj zemljinoj polulopti. Uglavnom se ne jede, mada neko koristi u ishrani malde primerke, koji su ukusniji. Ovo je medicinska gljiva, jer ima lekovita svojstva i medicinsku primenu. Prave se tinktura od brezove gube i dekokt.

Karakteristike brezove gube

Telo je kopitasto ili stepeničasto. Prečnik je oko 5-20 cm, a debljna 3-5. Polukružnog je oblika. Na drvetu stoji vodoravno, a pričvršćena je kratkom drškom. Površina odozgo je krem, siva ili smeđa. Glatka je, a vremenom može dobiti brazde. Dok su mlade meso bude mekano, a kasnije tvrdo. Brezova guba se lako prepoznaje zbog podloge na kojoj raste, odnosno breze.

Lekovita svojstva

Iz tela brezove gube su izolovani sastojci kao antibiotik piptamin, ekstrakti metanola i dihlorometana, koji su pokazali antibakterijska svojstva na Escherichia coli i Bacillus subtilis. Nukleinska kiseline izolovane iz brezove gube ispoljile su antivirusno delovanje. Iz brezove gube je izolovano 6 triterpenskih kiselina, koje su ispoljile protivupalno delovanje, što je pokazalo testiranje na miševima.
U knjizi Mirjane Davidović “Gljive blago naših krajeva“ navodi se da ova gljiva ima jako antidepresivno i antimikrobno dejstvo, a zabeležene su i njene antikancerogene aktivnosti. Istraživanja su pokazala da deluje dobro protiv bakterije ešerihije i gljivice kandide. Dok je mlada meso joj je mekano i mnogi ljudi je koriste u ishrani, iako je gorka. Osušena gljiva i pretvorena u prah zaustavlja krvarenje. Dekokt brezove gube se primenjuje protiv bronhitisa, astme i upale respiratornih organa.
U knjizi “Kuhanje i ljekovitost gljiva“ autor Romano Božić navodi da se ova gljiva već dugo koristi u Poljskoj u tretmanima raka želuca, a takođe je delotvorna u zaustavljanju raka dojke.

Dekokt od brezove gube

Staviti 2 dl vode da provri. U ohlađenu vodu dodati 10-30 grama suve brezove gube. Ostaviti da stoji 12 sati. Potom kuvajte 20 minuta poklopljeno, na blagoj temperaturi, da ne provri. Ohlađeno se pije u 2 doze dnevno.

Tinktura od brezove gube

U odgovarajuću teglu iseckajte 100 g sveže brezove gube i prelijte sa 1 l votke ili lozovače. Zatvoriti teglu i ostaviti na tamnom mestu 3 nedelje. Posle toga deo tinkture sipajte u flašicu sa pipetom, a ostatak ostaje sa gljivom u tegli na tamnom mestu, pa se dosipa u flašicu kad se potroši. Dozira se 10 kapi na 1 sat pre jela, 3 puta dnevno u toku prvih 7 dana. A posle toga sve isto, samo se poveća na 15 kapi.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!