Organski uzgoj šargarepe na otvorenom

Uzgoj šargarepe u organskoj bašti treba dobro planirati, ako želimo kvalitetan koren i dobar prinos. Šargarepa se uglavnom uzgaja kao jednogodišnja biljka, iako se radi o dvogodišnjoj biljci. U prvoj godini se gaji zbog korena, a u drugoj za seme, kada cveta i formira se plod. Dragoceni koren šargarepe je bogat karotenom, vitaminom K,C, E, folnom kiselinom, zatim mineralima fosforom, kalijumom, manganom. Sadrži vlakna, šećere, proteine, antioksidanse. Nije ni čudo što je toliko cenjen.

Uslovi za organski uzgoj šargarepe

Neophodno je obezbediti mesto za uzgoj šargarepe u organskoj bašti. Znači da tu nema upotrebe hemijskih preparata i da je sredina čista, kao i za ostalo organsko povrće. Zemljište treba biti lako i rastresito, bogato humusom, plodno i blago kiselo. Ako je previše kiselo zemljište, onda to pogoduje razvoju bolesti. Za uzgoj šargarepe na otvorenom preporučuju se sunčane i otvorene pozicije, gde je podloga ravna ili sa blagim nagibom. Mora se voditi računa o plodoredu. Šargarepa se gaji na istom mestu, tek nakon što prođu 3-4 godine. Kao predusev za šargarepu je pogodan paradajz, paprika, kupus i mahunarke. Preduslov za uspešno gajenje šargarepe je da se obezbedi voda za zalivanje, jer se u suprotnom razvija sitan koren. Osetljiva je na visoke temperature i zaliva se posle nicanja, kada se formira koren i još 2-3 puta u fazi intenzivnog rasta korena šargarepe.

Setva šargarepe

Setva šargarepe na otvorenom se obavlja u februaru i martu. Ako se tada zaseje, koren će dospeti za vađenje krajem juna i početkom jula meseca. U zavisnosti od klimatskih uslova, šargarepa na otvorenom može da se seje i u maju i junu, odnosno oktobru i novembru. Seje se u redove. Seme šargarepe je vrlo sitno i lako, pa setva može biti komplikovana. Iskustva su pokazala da je seme dobro mešati sa sitnim peskom u odnosu 1:5 i potom stavljati mešavinu na presavijeni papir, a onda lagano i ravnomerno prosipati da se lepo rasporedi po zemlji.Treba imati u vidu da seme šargarepe sporo niče, pa ako još nije niklo, netreba odmah da se zabrinete da je reč o lošoj klijavosti semena.

Bolesti, štetočine i zaštita šargarepe u organskoj proizvodnji

Kad je u pitanju organski uzgoj šargarepe, nije je lako održati zdravom, jer nema prskanja hemikalijama u organskoj proizvodnji. Mogu da je ugroze trulež korena, pegavost lišća, pepelnica, šargarepina muva, lisne vaši… U borbi protiv bolesti i štetočina koristiti ekstrakt belog luka i nevena, prirodni piretrin i druga, u organskoj proizvodnji dozvoljena sredstva. Ako se koren šargarepe pri samom vrhu nađe izvan zemlje, onda se formira tzv. zelena glava, pa se pristupa zagrtanju šargarepe.

Kada se vadi šargarepa

Šargarepa se vadi kada je suvo vreme i suvo tlo. Može se vaditi posle 60 dana mlada šargarepa, a posle 120 dana kad je koren potpunozreo. Prinos šargarepe se kreće od 2,5-6 kg/m2.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!