Japanska jabuka kaki uzgoj sadnice iz semena

Japanska jabuka kaki je sve popularnija i kod nas. Moguće je nabaviti sadnice, a bilo je i dosta pitanja da li je moguć uzgoj kaki jabuke iz semena i kako se to radi. Sad kada je ima u marketima zimi, pravo je vreme da kupite i jedete japansku jabuku, a da sačuvate seme, koje ćemo posejati kad dođe vreme.

Čuvanje semena

Potrebno je stratifikovanje semena. Stratifikovanje semena voćaka je postupak kad seme izlažemo niskim temperaturama, a potrebno je i da se nalazi u umereno vlažnoj sredini. Posle same berbe seme nije sposobno da klija i samo na ovaj način će se razviti normalna biljka. Postupak je sledeći. Seme kakija koje ste sačuvali operite i treba ga staviti u vlažan pesak, držati ga u frižideru, sve dok se ne stvore povoljni uslovi da ga posejemo. Ovako konzervirano seme treba da bude u frižideru bar 3 meseca. To je minimalan period stratifikacije. Seje se tek kad spoljne temperature budu preko 20 stepeni. To je tamo negde od aprila meseca.

Klijanje i setva kaki semena


Kad se izvadi iz frižidera u roku od 7 dana, trebalo bi da seme klija i da te klice postanu vidljive. Onda se seje kaki seme. Treba nam pripremljena saksija sa zemljom za cveće. Seme se stavlja plitko u zemlju i blago se zatrpa odozgo, bez pritiskanja, tako da bude svega 1 cm zemlje iznad semena. Potom se površina zemlje navlaži uz upotrebu prskalice. Zatim, najbolje je preko saksije staviti providnu foliju ili običnu najlon kesu, koju učvrstimo gumicom. Tako da se stvore idealni uslovi za nicanje semena. Osim toga onda nećemo morati stalno vlažiti zemlju. Držati saksiju na toplom mestu. Posle nekog vremena, kad seme nikne foliju uklanjamo.

Kaki uzgoj

Kaki  se presađuje iz saksije na otvoreno. Japanska jabuka kaki dobijena iz semena će rađati plodove, a tek posle 5 ili više godina možemo da ih očekujemo. Može uspešno da se uzgaja kod nas, ali naročito prvih nekoliko godina sadnica je osetljiva na jake mrazeve, tako sadnicu treba zaštititi slično kao smokvu. Kaki voli toplotu, tako da klima kod nas nije baš idealna za uzgoj, ali ipak odrasle voćke mogu da izdrže zimi do -15.   


Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!