Koliko voćaka po hektaru, međuredni razmak i razmak u redu

Prilikom planiranja podizanja voćnjaka na određenoj parceli, veoma je bitno znati koji broj voćaka po hektaru tu može stati. Na osnovu tog podatka i nabavljamo sadnice. Sadnice voća obično sadimo u redove, a ako uzmemo u obzir međuredni razmak i razmak između sadnica u redovima, onda možemo tačno izračunati, koliko voćaka može da se zasadi po hektaru. A mi vam dajemo korisnu tabelu da možete videti koliko sadnica staje po hektaru.

Broj sadnica po hektaru


Pošto međuredni razmak nije isti za svako voće, kao ni razmak između sadnica u redu, onda normalno da postoji i razlika u broju sadnica po hektaru. Na primer, najmanji razmak je za jagodasto bobičasto voće, a najveći za orahe. Tako da će broj voćaka po hektaru drastično da se razlikuje, u ovim slučajevima.

Tabela – broj voćaka po hektaru pri različitom razmaku sadnica između redova i u redu

Međuredni razmak

Međuredni razmak je razmak između dva reda u koje sadimo voćke. I on se mora pažljivo planirati. Ako će u voćnjak da ulazi mehanizacija, radi obavljanja neophodnih agrotehničkih mera, onda moramo ostaviti dovoljan međuredni razmak da bi ista mogla da odradi posao. Međuredni razmak zavisi i od vrste voća, koju smo odlučili da sadimo. Bitno je koliki je prečnik krune.

Razmak između voćaka u redu

Razmak između voćaka u jednom redu zavisi od vrste voća, kao i od uzgojnog oblika. Razmak treba biti takav da voćke koje su jedna do druge, ne smetaju jedna drugoj u pogledu normalnog rasta i razvoja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!