Surfinije sadnja uzgoj nega održavanje cena

Viseće petunije surfinije su prelepo cveće, koje je možda i najpopularnije za terase, balkone i prozore. Petunija surfinija obilno cveta od maja do početka oktobra. Moramo reći da je ovo prilično zahtevna biljka, pa se uzgoj surfinije preporučuje onima koji mogu da joj se adekvatno posvete.

Surfinija cveće je dostupno u nijansama bele, ružičaste, žute, crvene, plave i ljubičaste boje.

Kako saditi surfinije – kada i gde

Sadnja surfinija je najbolje da se obavi u rano proleće.

Viseće petunije, kao što je surfinija, treba saditi u viseće korpe, saksije, žardinjere ili sandučiće na terasi, balkonu ili prozoru.

Sadnja surfinije se obavlja na sunčanom mestu, zaštićenom od vetrova, u zemljište obogaćeno startnim đubrivom, a ne u običnu zemlju iz bašte, koje je dobro propusno. Nakon sadnje biljku treba dobro zaliti.

Uzgoj i održavanje surfinije – šta je potrebno

Prelepa surfinija, koja spada u viseće petunije, zahteva dobro i pravilno održavanje.

Uzgoj surfinije je najviše lociran na terasi, a naročito popularna sorta je petunija surfinija – hibrid sa krupnim cvetovima, biljka koja može formirati cvetne pokrivače koji su dugi i do 1.5 m.

Viseće petunije cvetaju od maja do oktobra. Nega surfinije podrazumeva, pre svega, da biljku dobro zalivate i prihranjujete. Zalivanje mora biti redovno, onda kada se površina zemlje isuši (nikako nemojte natapati zemlju), a prihranjivanje odgovarajućim đubrivom se obavlja jednom nedeljno. Što je boja cveta ove biljke svetlija, to je veća njena potreba za đubrivom. Poželjno je koristiti đubrivo sa većim udelom gvožđa. Ako primetite da listovi i cvetovi surfinije blede, onda joj dodajte gvožđe kao dodatak redovnoj prihrani.

Petunija surfinija treba da se drži na sunčanom mestu na terasi, na kojem ima najviše sunca tokom dana. Ako je zasadite na polusenovito mesto, u toku leta je treba zalivati jednom dnevno, dok na sunčanoj strani ovo cveće zahteva zalivanje minimum dva puta dnevno. Ne voli temperature ispod 10 C.

Održavanje surfinije obuhvata i da joj barem jednom mesečno uklonite procvetale delove cvetova.

Jedna surfinija bi bila dovoljna za uzgoj, ako je prečnika do 20 cm – a u većim posudama se preporučuje uzgoj 3-5 biljki.

Uzgoj surfinije ne treba da bude u previše toplim uslovima. Kada biljka napravi dobar žbunasti okvir, temperature iznad 12 C će promovisati cvetanje.

Ako primetite žutu boju lišća tokom ranih faza rasta, ovo je verovatno zbog isušivanja biljke. Pokušajte da izbegnete kvašenje lišća tokom dužeg vremenskog perioda da bi se sprečio nastanak plesni, i ne dozvolite da biljke budu mokre preko noći.

Gde kupiti surfinije i koja je cena

Surfiniju možete kupiti u rasadniku cveća. Surfinija cena u rasadu se kreće oko 110 dinara, dok morate izdvojiti oko 250 dinara za velike matične biljke u visećim saksijama.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!