Kako napraviti bonsai drvo cena prodaja značenje

Bonsai drvo jednostavno svakoga ostavlja bez daha, naročito ako je odnegovano sa puno ljubavi i umeća. Kako napraviti bonsai, objasnićemo ukratko u okviru ovog članka. Međutim, odmah ćemo napomenuti da to nije nimalo lak proces. Kada je u pitanju bonsai drvo značenje u doslovnom prevodu znači “stabaoce u posudi“. Bonsai drvo simbolizuje dug život, jak duh i snagu volje. Da i vaš dom krasi prelepo bonsai drvo cena može iznositi i do par hiljada dinara, ako želite kvalitetno odnegovano drvce. Da kupite bonsai drvo prodaja se obavlja i putem interneta, ali gledajte da to budu provereni uzgajivači bonsaija.

Šta je bonsai

Sigurno ste svi čuli za bonsai ili bonsaj. Šta je zapravo bonsai? Prema bukvalnom prevodu, bonsai označava stabaoce u posudi (malo drveće u saksiji). Poreklo vodi iz Kine, odakle je prenesen u Japan, a tamo je dalje razvijen i dobija formu kakvu i danas poznajemo. Oblikovanje i uzgoj bonsaija nisu nimalo jednostavni i zahtevaju određene veštine, pre svega umetničke. Osnovno pravilo je uzgojiti minijaturno stabaoce koje će imati sve one odlike date biljke u „normalnoj“ veličini u prirodi. Veliki bonsai je obično od 45-46 cm visine, a mali bonsai je ispod 13 cm visine.

Bonsai se može uzgojiti na nekoliko načina: iz semena, iz margote ili zakorenice, preoblikovanjem lončanice iz rasadnika, kao i vađenjem adekvatnog primerka iz prirode (zakržljalog drveta).

Najčešće vrste bonsaija su: japasnki javor, bor krivulj, hrast i sekvoja.

Kako se pravi bonsai

Kako napraviti bonsai drvo? Suština je napraviti minijaturno drvo od istog materijala uz pomoć kojeg je izraslo i pravo, veliko drvo u prirodi. Ovo već zvuči dovoljno složeno i predstavlja izazov, čak i velikim stručnjacima iz oblasti uzgoja biljaka. Pored toga što postoji mogućnost pronaći zakržljalo drvo u prirodi i dalje se baviti njime, bonsai može i da se zakorenjuje ili se kupuje mlado drvo u rasadniku. Morate samo voditi računa da ima čvrstu stabljiku. Najpoželjnije je gajiti bonsai iz semena. Takođe, veoma je važno odabrati i pravu posudu, odnosno saksiju za bonsai. Drvo sa uspravnim deblom se sadi malo van središta četvorougaone saksije, a drvo koje treba da raste pod uglom se sadi u središte okrugle i kockaste saksije.

Bonsai treba saditi u jesen, iz semena. Nakon izvesnog vremena vrši se presađivanje. Takođe treba vršiti obrezivanje korena, što se obavlja veoma pažljivo. Obrezano drvo je spremno za presađivanje. Zavisno od prirodnog staništa dotične biljne vrste, takve uslove treba obezbediti i minijaturnom primerku, odnosno bonsaiju. Na primer, tropska biljka zahteva toplotu i vlagu; mediteranska biljka toplotu bez mnogo vlage i nešto hladnije zime; dok planinska biljna vrsta zahteva svež vazduh i jasno definisana godišnja doba.

Ako ne želite da vaš bonsai raste uspravno, morate na vreme zabosti štap u saksiju pod uglom od 45 stepeni i privezati stabljiku bonsaija. Ukoliko ipak želite da bonsai bude oblika kaskade ili polukaskade, onda ćete obaviti komad žice oko stabljike i pažljivo saviti vrh biljčice dok ne bude u visini tla, a potom treba pričvrstiti vrh žice sa komadom kanapa koji je zavezan oko saksije.

Bonsai nega

Zalivanje treba vršiti preko leta svakodnevno, a zimi samo umereno. Zalivanje treba obaviti onda kada se zemlja osuši, što se u maloj saksiji brzo dešava.

Prihrana se obavlja 1-2 puta mesečno u proleće, uz pomoć standardnog đubriva za sobne biljke, koje treba da bude razređeno sa minimum 2 puta više vode nego prema uputstvu.

Presađivanje se razlikuje u odnosu na starost biljke. Mlade biljke (do 10,15 godina) se presađuju svajke ili svake druge godine, a starije biljke na 5-6 godina. Presađivanje bonsaija se obično obavlja u saksiju iste ili malo veće veličine. Zemljište treba da bude pomešano sa peskom ili sitnim kamenčićima. Takođe, ne zaboravite da svaki put malo razmrsite i obrežete koren bonsaija.

Zaštita od parazita: ukoliko se pojave bubice na naličju lista ili bilo gde nabiljci, možete ih poprskati sredstvom protiv biljnih parazita.

Ukoliko sprovedete sve neophodne mere nege, a vaš bonsai počne ipak da se suši, onda morate izvaditi biljku iz saksije i oprati koren, te “istuširati“ čitavu biljku i onda je posaditi u veliku saksiju ili vrt, natopiti vodom i dalje nastaviti redovnu negu.

Gde kupiti bonsai i cena

Postoje specijalizovani rasadnici bonsaija, a cena za bonsai drvo starosti od 5-8 godina se kreće od 40 do 75 eura.

Pogledajte i kako izgleda fikus bonsai

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!