Perunika (Iris) cvet kao lek značenje slike

Perunika cvet je dobio ime po staroslovenskom bogu groma Perunu i njegovog supruzi koja se zvala upravo Perunika, dok svoj latinski naziv Iris duguje grčkoj boginji Iridi. Ova biljka se odlikuje raskošnim cvetom na kojem se prelivaju boje nalik duginim. Kada je u pitanju iris cvet značenje se obično vezuje za to da je ovaj cvet simbol svetlosti i nade, mudrosti, dostojanstva, hrabrosti i slave. Ljubičasti iris, na primer, predstavlja simbol mudrost i pozdrava; plavi iris je simbol nade i vere; dok je žuti iris simbol strasti, a beli iris simbol čistoće i nevinosti. U Japanu je iris simbol pobede, a u Francuskoj je za vreme Karla Velikog bio kraljevski simbol. Perunika kao lek takođe ima svoje mesto u tradicionalnoj medicini.

Perunika karakteristike

Perunika cvet (lat. Iris germanica) je višegodišnja zeljasta biljka koja se gaji u vrtovima, a koristi se i kao rezani cvet. Ova biljka cveta u svim bojama, ali naročito u različitim nijansama plave boje. Cvet irisa može biti i beo, žut, smeđ, ljubičast, ružičast, crven – a neretko se javljaju i dve boje u kombinaciji. Ovaj cvet se karakteriše prisustvom dlačica na laticama, koje su obično tamne boje. Listovi su dvoredni i sabljasti. Visina varira od 20 do 100 cm, zavisno od vrste. Perunika cveta od maja do septembra. Iris može cvetati raskošno i u nešto lošijim uslovima.

Perunika sadnja i nega

Zemljište za sadnju perunike mora biti rastresito i suvo, a najviše im prija ilovasto zemljište koje je bogato humusom. Što je mesto sadnje sunčanije, perunika će bujnije cvetati, dok u senci neće cvetati. Sadnja bi trebalo da se obavi u julu i avgustu, nakon cvetanja. Listove treba seći na 20 cm od tla, gomolje izvaditi i podeliti, a stare delove treba odbaciti. Rizomi se sade plitko i pokrivaju sa 2-3 cm zemlje. Razmak između biljaka treba da iznosi od 30-40 cm. Nakon 2 godine od sadnje, perunike se razvijaju do svoje potpune lepote. Rastu od 4-6 godina na istom mestu, nakon čega ih treba presaditi ili prorediti.

Što se tiče nege, obavezno je redovno zalivanje i prihrana. Prihranjivanje se obavlja u proleće , pre cvetanja, uz pomoć đubriva na bazi fosfora i kalijuma.

Razmnožavanje se obavlja deobom rizoma ili grmova, takođe i uz pomoć semena, a kod onih perunika koje rastu iz lukovice – odvajanjem lukovica.

Savetuje se da irise sadite odvojeno jednu sortu pored druge.

Perunika lekovita svojstva

U lekovite svrhe se koriste rizom i sveži listovi perunike. Tek nakon 2 ili 3 godine perunika može da se koristi kao lek. Poznato vam je da se od irisa prave parfemi. Koren irisa je parfemski sastojak. Međutim, od ove biljke se mogu praviti i paste za zube. Stari Sloveni su naročito cenili peruniku. Čaj od perunike, dobijen od praha rizoma, poboljšava rad jetre i žuči, sprečava migrenu i povraćanje koji su uzrokovani želudačnim tegobama. Čaj od perunike takođe pomaže kod mokraćnih i digestivnih problema, ali i kod izostanka menstruacije. Delotvoran je i kod respiratornih tegoba.

Iris cena i gde kupiti

Cena za sadnicu irisa se kreće od 150 do 200 dinara, a možete ih nabaviti u rasadnicima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!