Uzgoj kala na otvorenom i u plastenicima

Prelepo cveće kale je mnogima omiljena ukrasna biljka, a moguć je uzgoj kala na otvorenom, kao i uzgoj kala u plastenicima. Cvet kala predstavlja simbol svega pozitivnog i spada u rezano dekorativno cveće koje je veoma traženo i cenjeno. Ako koristite seme za razmnožavanje ove biljke, treba ga posejati u proleće, u peskoviti supstrat. Kada biljke izniknu, treba ih presaditi u tegle ili vrt. Tako je moguć i uzgoj kala u teglama. Kala u saksiji je omiljen kućni cvet, a održavanje ove biljke zaista nije zahtevno.

Kale cveće karakteristike

Cveće kale (lat. Calla Zantedeschia) je prelepo, a da li će ova višegodišnja biljka koja vodi poreklo iz Južne Afrike i Amerike biti zimzelena ili ne – zavisi pre svega od uslova njenog staništa. Tokom letnjeg perioda cvet kala se nalazi u fazi mirovanja, jer tada nema dovoljno vlage. Ova biljka pripada porodici Araceae i može narasti od 40 do 120 cm u visinu. Listovi su streličasti i imaju zatvorene ivice. Cvetovi kale se javljaju maltene tokom čitave godine, ali tokom perioda od marta do maja je zapravo najintenzivnije cvetanje.

Kala je posebno cenjena kao rezani cvet, zahvaljujući svojim predivnim krupnim cvetovima koji se nalaze na dugim stabljikama. Cvet kale je zapravo klip koji je obavijen listovima bele boje, odnosno cvetnom laticom u obliku trube. Pored belih, postoje i kremaste, žute, crvene, roze ili zeleno-bele kale.

Proizvodnja kala na otvorenom

Za uzgoj kala na otvorenom koristite sledeće preporuke. Gomolji kale se mogu posaditi u avgustu ili septembru, a preporučuje se da koristite saksije 12-14 cm prečnika. Kale traže dosta svetla, ali da su zaštićene od jakog letnjeg sunca. Zemljište za uzgoj kala treba da bude obogaćeno humusom i đubrivom, a savetuje se da koristite miks baštenske zemlje i treseta. Kada je u pitanju pH vrednost zemljišta za uzgoj kala, ona treba da bude neutralna. Kale traže mnogo vode, pa ih morate često zalivati, a sa zalivanjem se prestaje kada ovaj cvet uđe u fazu mirovanja. Prihranjivanje kale mora biti često i bogato, a obavlja se na 2 nedelje đubrivom bogatim azotom. Razmnožavanje kala se obavlja mahom odvajanjem mladih gomolja. Morate ih i redovno skraćivati, radi njihovog dužeg trajanja.

Proizvodnja kala u plastenicima

Kada je u pitanju uzgoj kala u plastenicima, one nisu naročito zahtevne. Za spoljašnje pokrivanje plastenika se koristi najlon, tj. uv-folije gustine oko 180 mikrona, a sa unutrašnje strane treba staviti antikapajuću foliju gustine oko 60 mikrona. Plastenik treba biti postavljen tako da veći deo dana bude izložen sunčevoj svetlosti. Koristi se sistem za navodnjavanje ‘’kap po kap’’. Cvetanje kala traje od oktobra do juna,a preko leta je period mirovanja. Dovoljno je da ih 2 puta godinje pođubrite KAN-om i prihranite preko listova prema potrebi. Krajem maja se vrši rasađivanje lukovica.

Cena kala i isplativost uzgoja

Uzgoj kala ne zahteva naročito velika ulaganja što se tiče rada i novca, a uzgajivači ovog cveća tvrde da se od jednog plastenika može zaraditi prosečna plata u Srbiji. Neka vrednost investicija iznosi i do 3000 eura za plastenik 6×30 m, sistem za navodnjavanje i lukovice. Investicija se vraća već u prvoj godini. Zimi ima manje ovog cveća, pa im je tad cena veća, a kako se bliži proleće i povećava broj cvetova kala – tako im cena pada, a leti nema prihoda. Cena za cvet kale u cvećarama se kreće i po nekoliko stotina dinara po komadu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!