Praziluk – uzgoj, sadnja, đubrenje, berba, prinos, sorte

Praziluk, poriluk, prasa ili praz je vrsta luka poreklom iz južne Evrope. Spada u rod Allium kao crni luk, beli luk, vlašac. Koristi se često u ishrani u svežem stanju ili termički obrađen, kao začin u prehrambenoj industriji (može i da se suši). Od praziluka se pripremaju salate, variva ili pite. Uspešno se uzgaja u našim krajevima.

Karakteristike

Praziluk je dvogodišnja biljka. U prvoj godini obrazuje lažno stablo i listove, a u drugoj godini cvetonosno stablo. Ova zeljasta biljka naraste u visinu do 85 cm u prvoj godini, a ako ostane i u drugoj može porasti i znatno više, do 2 m. Na vrhu se onda formiraju cvasti u obliku lopte i oprašuju ih insekti. Praziluk je popularno povrće, od koga se koristi stablo i listovi.

Uzgoj praziluka

Kod nas su pogodni uslovi za uzgoj praziluka. Otporan je prilično na niske temperature. Voli dosta vlage za optimalan razvoj. Zemljište treba biti duboko, strukturno i plodno. Ne voli kiselo tlo. Setva se radi najkasnije do početka aprila, da bi se dobio rasad. Kada se posadi potrebna je nega. Održavanje vlažnosti zemljišta, zaštita od korova i prihrana.

Sadnja

Najbolje je kada su biljke za rasad debljine olovke. Rasad se sadi krajem juna i početkom jula. Može posle nekog drugog useva koji se skinut sa parcele. Prethodno se zemljište priprema i đubri. Prima se bolje ako mu se skrate zalisci i deo lisne mase. Rasađivanje se radi na razmak 20×20 ili kada se sadi u redove nešto je veći međuredni razmak. Posle rasađivanja obavezno zaliti praziluk.

Đubrenje

Ako se obavi na vreme praziluk odlično reaguje na prihranu. Mogu se koristiti stajnjak i mineralna đubriva. Prvo đubrenje se radi na parceli pre nego što se praziluk posadi. Po sadnji radi se đubrenje kada se biljka dobro ukoreni, a zatim još jedno nakon 3 nedelje. Koriste se azotna, fosforna i kalijumova đubriva.

Berba

Berba praziluka se obavlja krajem oktobra ili u novembru. Vadi se iz zemlje čupanjem. Biljke se čiste od zemlje, oštećenih listova i skraćuje im se koren na 2-3 cm. Ako je primenjena sva agrotehnika, prinos praziluka može biti od 40-60 t/ha.

Sorte praziluka

Postoje mnoge sorte praziluka, a ovo su noviji kvalitetni hibridi. Za ranu letnju proizvodnju preporučuju se Vermont i Stanley F1. Za jesenju srenje ranu proizvodnju je sorta Varna. Za kasnu zimsku proizvodnju preporuka je koristiti sorte Arkansas i Lavrenc.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!