Svekrvin jezik kaktus opuncija indijska smokva

Biljka svekrvin jezik je poreklom iz Meksika, na čijem se grbu nalazi. Zove se i kaktus Opuncija, po latinskom Opuntia ficus indica. Opuntia je naziv po antičkom gradu Opusu. Plod ovog kaktusa je jestiv i poznat je kao indijska smokva. Radi se o upadljivom, razgranatom, grmolikom kaktusu, koji se često može videti i duž jadranske obale. Veoma je invazivna vrsta, jer se lako razmnožava. Tokom 16. veka je prenet u Evropu, gde se ovaj kaktus odomaćio u oblasti Mediterana, gde mu uslovi za rast savršeno odgovaraju. Tako da tu raste samoniko. U kontinentalni uslovima uspeva i gaji se kao sobna biljka.

Karakteristike vrste

Opuncija kaktus je razgranat. Ogranke formiraju kao mesnati listovi. Možda su nekog podsećale na jezik, pa postoji u narodu naziv kaktus svekrvin jezik. Obrasli su bodljicama, što je karakteristično za kaktuse. Mogu da narastu do 3 metra u prirodi, ali kao sobne biljke to su obično manji primerci. Cvetovi su žuti i dvopolni sa puno latica. Cvetaju tokom leta. Plod je krupna bobica, koju zovemo indijska smokva. Može biti veličine jajeta. Indijska smokva se jede i zna biti žute, crvene ili ljubičaste boje.

Uzgoj opuncije

Razmnožava se vrlo lako, semenom i reznicama. U pogledu zemljišta, zahteva lako i propusno, sa dosta peska. Zemlja treba biti takva da ne zadržava vodu. Opuncija voli sunce, svetlost i toplotu, što je za kaktuse sasvim prirodno. U prirodi raste u kamenjaru, na stenovitim liticama, a kao sobna biljka zahteva pesak. Ne može da uspeva u senci.

Upotreba

U toplim i umereno toplim klimatskim uslovima opuncija se gaji zbog plodova indijske smokve. Jedu se u svežem stanju, a jedu se i  u vidu džema ili marmalade. U nekim državama cvetovi se isto koriste za jelo, tako što se obare kao povrće. Indijske smokve imaju znatnu nutritivnu vrednost. Sadrže značajne količine vitamina C, A, B1 i B2. Ovi plodovi su bogati dijetetskim vlaknima, polifenolima i pigmentom.  Tu su i minerali, te aminokiseline. Kad su u pitanju kalorije indijska smokva ih nema mnogo, zato što je nizak sadržaj masti i ugljenih hidrata. Prilikom branja ploda povedite računa, da koristite rukavice, zbog bodljica. Plod se seče uzdužno i iz njega se, kašikom ili nožem, vadi jestivi sočni i mesnati sadržaj.
U svetu su poznati i drugi načini upotrebe opuncije. Iz stable se dobija neka guma. Koristi se za žvakanje ili u proizvodnji sveća, gde se meša sa uljem. Sok iz ogranaka je prilično lepljiv, pa se dodaje materijalima koji se koriste u građevinarstvu, radi boljeg prijanjanja. Od semenki opuncije dobija se ulje. Ovo ulje se primenjuje u kozmetičkoj industriji i zaista je retko dostupno na tržištu, zbog svoje visoke cene.

Svekrvin jezik kao lek

U narodnoj medicini su se koristili cvetovi i stablo kaktusa svekrvin jezik, koji deluju kao diuretik i antispazmolitički. Cvetovi su se upotrebljavali da smanje krvarenje, protiv dijareje, kolitisa, simptoma nervoznih creva i kod uvećanja prostate. Savremena medicinska istraživanja opuncije, svrstavaju je u izuzetne diuretike i antioksidanse. To se pre svega odnosi na konzumiranje sveže indijske smokve. Ima pozitivnu ulogu i za održavanje normalne telesne težine. Ne treba preterivati sa količinom ovih plodova, pri konzumiranju, jer mogu izazvati dijareju.

Pogledajte kako izgleda još jedna biljka koju zovu svekrvin jezik

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!