Spatifilum biljka održavanje cena gde kupiti – mirni ljiljan

Spatifilum biljka ili mirni ljiljan je zanimljivo cveće poreklom iz tropskih kišnih šuma, a koje se danas sve više uzgaja i na našim prostorima. Ovu biljku zovu još i ženska sreća, budući da postoji verovanje da donosi sreću svojim vlasnicama. Smatra se da je spatifilum cveće odgovorno za blagostanje kod žena. Smatra se da ako date spatifilum devojci, on će poboljšati njen privatni život; a ukoliko date ovu biljku udatoj ženi – ona ​​će dobiti dete. Spatifilum ženska sreća jeste jedan od naročito cenjenih poklona za pripadnice lepšeg pola. Spatifilum biljka prečišćava vazduh i smatra se da štiti od zračenja. Ukoliko vas zanima spatifilum održavanje nije naročito komplikovano. Spatifilum cvet može ukrasiti vaš dom ili kancelariju, uz malo truda i nege.

Spatifilum karakteristike

Spatifilum je večnozelena, zeljasta, višegodišnja biljka koja pripada porodici Araceae. Spatifilum biljka poseduje veoma dekorativne listove i dugačke, tanke cvetne grančice na kojima cvetaju beli cvetovi. Spatifilum cvet je veoma lep i glavni razlog za uzgoj ove biljke. Pored cvetova, sjajno zeleni listovi spatifiluma predstavljaju ukras kada ova biljka nije još cvetala.

Kada uzgajate spatifilum cveće na pravilan i adekvatan način, ono će vas nagraditi svojim cvetanjem tokom čitavog leta. Cvetovi spatifiluma se razvijaju u rano proleće i u kasnu jesen.

Postoje desetine vrsta spatifiluma, od kojih valja pomenuti S. floribundum, S. vallissi, S. canniforlium i drugi.

Spatifilum uzgoj i nega

Kada je u pitanju spatifilum nega podrazumeva da mu obezbedite sunčevu svetlost i vodu. Spatifilum cvet izgleda dobro i dugo može da traje u zatvorenom prostoru, ukoliko ga pravilno negujete. Ne trpi preterano zalivanje, niti da stoji na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Kada je u pitanju pravilno zalivanje spatifiluma, morate održavati zemljište vlažnim, ali nikako natopljenim. Žuti i opušteni listovi su znak da nešto nije u redu, naročito ako se jave posle presađivanja. Tokom sušnog i toplog leta treba dodati malo vode, a tokom čitave godine jednom nedeljno treba da orošavate listove, tako da ne poprskate cvetove.

Spatifilum cveće najviše voli umerene temperature, a preko zime temperatura u prostoriji gde je ova biljka ne bi trebalo da bude ispod 18 C.

Spatifilum se prihranjuje na mesečnom nivou, bez preterivanja, koristeći tečno đubrivo sa odnosom 20:20:20.

Kada se spatifilum gaji kao kućna biljka, zahteva zemljište koje će mu omogućiti da dobije dovoljno vode, ali da obezbedi i ishranu.

Spatifilum biljka je u principu otporna na bolesti i štetočine. Ukoliko je budete previše zalivali, mogu se pojaviti smeđe fleke po ivicama lišća.

Spatifilum se najbolje razmnožava običnim deljenjem mladih bočnih izdanaka.

Nakon kontakta sa ovom biljkom obavezno dobro operite ruke, jer je blago otrovna.

Cena i gde kupiti

Kada je u pitanju spatifilum cena mu nije uopšte mala, budući da iznosi oko 1600 dinara. Ovo cveće možete kupiti u cvećarama.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!