Zlatna puzavica (Đavolji bršljan) biljka koja prečišćava vazduh

Zlatna puzavica ili đavolji bršljan (lat. Epipremnum pinnatum aureum) je dekorativna kućna biljka, čuvena po tome da ima sposobnost da filtrira vazduh. Kao što joj i sam naziv sugeriše, u pitanju je viseća biljka, puzavica. Iz tog razloga zahteva potporu za penjanje. Ova zanimljiva biljka se uzgaja veoma lako i jednostavno, uz poštovanje osnovnih principa održavanja koji joj odgovaraju. Predstavlja upečatljiv viseći ukras u vašem domu, a uz to je i veoma korisna, budući da prečišćava vazduh.

Uzgoj i nega

Poznata i kao zlatni puzavac, ova biljka se odlikuje velikim žutim i zelenim listovima. Listovi zlatne puzavice zahtevaju minimalnu negu kako bi porasli ovako veliki. Ukoliko se pak malo više potrudite oko njene nege, pored velikih žutih i zelenih listova srcolikog oblika će se razviti i veliki šareni listovi. Prisustvo tamnih i svetlih nijansi na listovima ove biljke zavisi pre svega od količine svetlosti kojoj je zlatna puzavica izložena.

Đavolji bršljan je biljka koja zahteva direktno ili malo senovito svetlo, isključujući periode tokom jake vrućine, kada zbog previše svetlosti lišće počinje da gubi svoje specifične žute nijanse ili se na njemu razvijaju opekotine. Ova biljka voli da je prisutna stalna temperatura tokom čitave godine, koja će se kretati između 17-30 C.

Što se tiče zalivanja, zlatni puzavac zahteva redovno zalivanje, ali zemlja nikako ne sme biti natopljena i previše vlažna. Iz tog razloga treba redovno prazniti podmetač od saksije, kako koren ne bi bio predugo u vodi. Zalivanje treba smanjiti preko zime, ali opet ne smete dozvoliti da se zemlja osuši.

Kada je letnji period godine, biljka zahteva da joj se listovi prskaju, budući da voli vlažan vazduh. Kada zalivate ovu biljku, vodite računa da se voda ne zadržava preterano na listovima, kako se ne bi razvile gljivice. Ukoliko primetite pojavu smeđih fleka na lišću, samo povećajte zalivanje i češće vlažite vazduh.

Zlatna puzavica zahteva rastresito, bogato i dobro propusno zemljište za uzgoj. Kada je period vegetacije, biljku treba prihranjivati tečnim đubrivom, dok se preko zime prihrana smanjuje.

Đavolji bršljan se presađuje u proleće, a razmnožavanje se može obaviti uz pomoć reznica (koje se mogu držati u čaši sa vodom). Reznice ove biljke ne bi trebalo izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti tokom procesa ožiljavanja. Hormoni za ožiljavanje nisu potrebni, ali mogu dosta da znače i poboljšaju uspeh ove biljke.

Prečišćavanje vazduha

Zlatna puzavica ili đavolji bršljan je biljka čuvena po tome da vrši prečišćavanje vazduha u prostoru u kojem se gaji. Na koji način zlatna puzavica prečišćava vazduh? Pre svega, ima sposobnost da upija formaldehid i razne druge štetne materije koje su prisutne u vazduhu, uz pomoć svojih velikih listova.

Zlatna puzavica je još poznata i kao biljka novca, i smatra se da donosi sreću.

Važna napomena: ukoliko imate kućne ljubimce, možda ova biljka nije dobar izbor za vas, budući da su svi njeni delovi toksični za kućne ljubimce.

Cena i gde kupiti

Cena zlatne puzavice se kreće od 300-400 dinara i moguće ju je kupiti putem interneta od privatnih uzgajivača.

 

 

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!