Sobno cveće difenbahija otrovna biljka – nega i slike

Difenbahija biljka je sobno cveće, ali treba voditi računa kako se njome rukuje, jer je otrovna. Kod difenbahija nega nije komplikovana, samo treba biti obazriv i držati je podalje od dece. Latinski naziv je Diffenbachia. U nastavku vidite kako izgleda difenbahija.

Kako izgleda difenbahija – opis

Difenbahija, višegodišnja zeljasta biljka koja vodi poreklo iz Meksika i zapadne Indije, jeste rod tropskih cvetnica sa oko 30-ak vrsta i pripada porodici Araceae. Sobno cveće difenbahija je veoma popularno, a odlikuje se uspravnom stabljikom i alternativnim listovima sa belim tačkama. Vrste difenbahije su popularne kao sobno cveće zbog njihove tolerancije hladovine.

Ukrasno sobno cveće difenbahija ima ovalne listove sa vrlo izraženim šarama, koje se razlikuju u zavisnosti od vrste. Dakle, veličina listova i kombinacija šara je specifična za vrstu difenbahije.

Kako se uzgaja i neguje difenbahija

Difenbahija je sobno cveće kojem najviše odgovara temperatura od 15-18 C. Tako da je idealna za stubišta ili predsoblja. Voda kojom ćete zalivati ovu biljku treba biti mlaka, poželjno je koristiti kišnicu. Biljku treba zalivati oko dva puta nedeljno, a preko zime možete na oko nedelju dana. Takođe, treba znati da difenbahija ne podnosi promaju i gasna isparenja.

Nega difenbahija u saksiji nije zahtevna. Biljka zahteva svetlost, a “filtrirana“ sunčeva svetlost koja dopire kroz prozor je sasvim dovoljna. Zemljište za uzgoj difenbahije mora biti umereno vlažno i redovno se mora prihranjivati đubrivom za kućne biljke. Difenbahija dobro toleriše visoke temperature i suve vremenske uslove. Što se prihranjivanja tiče, preko leta treba da dodate vodi tečno đubrivo jednom mesečno. Difenbafija se presađuje jednom godišnje, jer raste veoma brzo, pa joj je potrebno više prostora.

Ukoliko primetite da su listovi difenbahije žuti, to je obično znak problematičnih stanja, kao što je hranljivi nedostatak u zemljištu. Takođe može biti i da je ovu biljku napao crveni pauk, a primetićete i pojavu paučine sa donje strane. U tom slučaju bi trebalo da povećate vlažnost vazduha u prosotoriji i isprskate biljku odgovarajućim insekticidom.

Koliko je difenbahija otrovna i opasna

Da li je difenbahija otrovna? Sobno cveće difenbahija je veoma lepa dekorativna biljka, ali je ipak veoma opasna i otrovna! Ćelije difenbahije sadrže igličaste kristale kalcijum oksalata, rafide, pa ako se žvaće list ove biljke – pomenuti kristali mogu da izazovu trenutno peckanje i eritem. Da je difenbahija otrovna biljka, potvrđuje i jak bol usana koji se javlja ako samo liznete parče lista, dok za nedelju dana osoba može i zanemeti! Ako sok ove biljke dospe u oči, izaziva slepilo. Dok brišete prašinu sa prelepih i dekorativnih listova difenbahije, možete da iskusite crvenilo i svrab kože. Zato pazite! Ne preporučuje se gajenje ove biljke tamo gde ima dece, a obavezno je nošenje zaštitnih rukavica tokom rukovanja ovom biljkom, kao i adekvatna higijena ruku nakon kontakta sa difenbahijom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!