Kako se sadi orah – sorte uzgoj prinos i isplativost

Ako se odlučite za uzgoj oraha, nema sumnje da će do dobrog prinosa, morati da prođe dosta vremena. Kako se sadi orah saznaćete u nastavku. Kad kažemo sadnja oraha razmak između sadnica je ono što je vrlo bitno, jer orah će kad poraste imati veliku bujnu krošnju. Treba mu dosta prostora i to moramo imati u vidu.

Sorte oraha

Ukoliko vas zanima uzgoj oraha, najpre morate odabrati odgovarajuću sortu. Kod izbora sorte, veoma je bitno da obratite pažnju na vreme cvetanja, rodnost, kvalitet plodova i osetljivost na bolesti i štetočine.

Sorte oraha su svrstane u dve glavne grupe:

– orasi za vinogradarsku zonu

– orasi za kontinentalnu zonu.

Kada su u pitanju sorte oraha za vinogradarsku zonu, ovde treba pomenuti sledeće: rasna (vrlo rodan orah sa srednje krupnim plodovima, spada u srpsku sortu), šampion (srpska i vrlo rodna sorta sa srednje krupnim do krupnim plodom), Tisa (još jedna srpska i veoma rodna sorta koja daje krupne plodove) i Šejn (bugarska sorta, veoma otporna i zahvalna za uzgoj, sa nešto manjim plodovima).

Kada su u pitanju sorte oraha za kontinentalnu zonu, treba pomenuti sledeće: Gazenhajmski 139 (sorta proizvedena u Nemačkoj, odlikuje se krupnim ovalnim plodovima) i Gazenhajmski 251 (takođe sorta proizvedena u Nemačkoj, koja daje vrlo krupne plodove).

Kako posaditi orahe

Orah je voćka kojoj najviše prijaju vinogradarske regije.

Kada se sadi orah? Najbolje je da posadite orah u jesen

Kako se sadi orah? Najpre mu morate obezbediti sunčano mesto. Kada je zemljište u pitanju, orah nije izbirljiv, ali zato zemljište obavezno mora biti dobro propusno. Kod ozbiljnijeg uzgoja oraha, najbolje je da se odlučite za duboko i rastresito zemljiste. Pre sadnje oraha, dobro očistite i nađubrite zemljište (PK đubrivo u odnosu 0:15:30, 1000-1800 kg po 1 hektaru).

Iskopajte rupu u kojoj će koren sadnice oraha biti potpuno prekriven, što iznosi minimum 0.5 m duboko. Pomešajte 1 kg NPK đubriva sa zemljom, pa ovom mešavinom zatrpajte rupu u koju ste postavili sadnicu oraha.

Orah zauzima veliku površinu, pa je za jednu sadnicu oraha neophodno obezbediti minimum 30 m2.

Kada je u pitanju sadnja oraha razmak između sadnica proizvedenih kalemljenjem treba da iznosi minimum 6×5 m. Kod orahe bujne krošnje, kao i zbog primene mehanizacije, razmak između sadnica treba da bude 10×8 m.

Sadnja oraha iz ploda – u svaku rupu treba staviti 2 semena (zbog procenta nicanja).

Preporuke su da se uvek pre odlučite za sadnju oraha iz sadnica, jer je to brži, jeftiniji i jednostavniji način.

Uzgoj i nega

Kada je uzgoj oraha u pitanju, osnovna nega se odnosi na đubrenje i održavanje zemljišta, kao i na zaštitu zasada od bolesti i štetočina, a tu su i nezaobilazno orezivanje i održavanje krune.

Đubrenje oraha se obavlja đubrivom bogatim kalijumom i fosforom: na jesen 4 kg NPK đubriva po svakom stablu, na proleće 2 kg NPK đubriva po stablu i u maju 3 kg 27% KAN-a po stablu.

Zaštita oraha se obavlja redovnim prskanjem: u martu rumesanom ili kreozanom; pa onda letnje prskanje (pre listanja oraha sa 0.6 % cinebom ili ortocidom, a nakon cvetanja takođe sa 0.6 % cinebom ili ortocidom) i početkom juna meseca sa 0.3% ortocida uz dodatak 0.1% sistemina.

Zemljiste održavajte u formi ledine.

Sa orezivanje oraha krenite već prve godine po sadnji, i to skraćivanjem oraha na visinu koju želite. Tada je potrebno ostaviti 4 ili 5 najbolje razvijena pupoljka, iz kojih će nastati mladari. Kasnije, orezivanje oraha treba da se svodi na skraćivanje veoma razvijenih ramenih grana, u cilju ubrzavanja rasta osnovne grane.

Kada je oprašivanje oraha u pitanju – obavlja se vetrom. Treba posaditi nekoliko sorti u zasadu zbog stranooplodnje i boljeg podudaranja cvetanja muških i ženskih cvetova.

Što se navodnjavanja tiče, za orah je najbolje površinsko navodnjavanje po sistemu brazde.

Prinosi i isplativost

Kada je u pitanju sadnja oraha isplativost je i više nego očigledna. Naime, 1 kg očišćenih oraha u maloprodaji košta negde oko 1000 dinara. Kod sadnje kalemljenog oraha, on može da rađa od 3. ili 4. godine, dok orah čije su sadnice nastale iz semena počinje da rađa tek od 10. godine. Budite strpljivi, jer prvih godina prinos oraha nije veliki.

Prinos oraha po hektaru varira u zavisnosti od mnogobrojnih uslova, ali prosečno gledano, računica je sledeća:

50-70 kg po stablu – ako ste zasadili 123 stabla po hektaru – 6.000-8.500 kg po hektaru. Od toga neka u proseku bude oko 30 kg oljuštenih oraha po stablu, što kada pomnožimo sa prosečnom cenom za 1 kg oraha od 1000 dinara iznosi 30.000 dinara po stablu, odnosno 30.000 x 123 stabla – 3.690.000 dinara po hektaru.

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Kako se sadi orah – sorte uzgoj prinos i isplativost“

  1. Tekst, nazalost, sadrzi mnostvo cinjenica iz zastarele literature, preporuke davno prevazidjenih sorti i podatke o rodnosti koji su se u praksi pokazali neostvarivim ukoliko se slede ova uputstva. Orah u organizovanom zasadu ne moze da rodi vise od 20-25 kg po stablu, u slucaju primene svih agrotehnickih mera. Price o 50-70 kg su cista fikcija. Stari orah samac moze da rodi i do 500 kg, ali to je druga prica i nema veze s plantaznim uzgojem.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!