Sušenje voća i povrća

Postoje različiti načini za sušenje voća i povrća. Izbor postupka sušenja zavisi od svojstava voća ili povrća koje sušimo, pripreme, ali i od ekonomičnosti postupka sušenja. Tehnološki postupci sušenja mogu da se podele na: sušenje na suncu, konvekciono sušenje, sušenje rasprskavanjem, kontaktno sušenje, sušenje sublimacijom, sušenje u peni i koncentrisanje. Sušenje voća i povrća predstavlja način konzervisanja hrane.

Sušenje na suncu

Sigurno najstariji način sušenja, ali i najjeftiniji, je sušenje na suncu. Sušenje na suncu je tradicionalan način, koji može da primeni svako. Radi se tamo gde i kada ima dovoljno sunca i toplote. Karakteristično je za ovaj način sušenja da dugo traje, a temperatura je niska, zatim ekonomičan je postupak i potrebno je obezbediti veće površine za sušenje. Kvalitet osušenog voća ili povrća je dobar. Neznatne su promene u hemijskom sastavu osušenih sirovina, jer je niska temperatura sušenja. Dug period sušenja može da učini da voće promeni boju i potamni, te da izgubi neke vitamine. Zato se obično radi sumporisanje pre sušenja na suncu. Pogledajte sada, kako se na ovaj način suši paradajz.

Konvekciono sušenje

Konvekciono sušenje je sušenje kada struji zagrejan vazduh u kontrolisanim  uslovima. Ovaj način se najviše koristi u industriji. Sušenje voća i povrća se tom prilikom radi u zatvorenom prostoru, koji zovemo sušnica. Tu mora biti omogućeno zagrevanje vazduha i cirkulisanje, kao i kretanje sirovine. Strujanje vazduha se postiže ventilatorom. Zagrevanje se postiže sagorevanjem gasa ili uglja ili upotrebom zagrejane pare. Prednost ovog načina sušenja je što neuporedivo kraće traje nego sušenje na suncu.

Sušenje rasprskavanjem

Kod sušenja rasprskavanjem neophodno je da sirovina bude tečna, tako da se ovaj vid sušenja može primeniti za sokove, kafu, čaj i sl. Sirovina se rasprskavanjem razbija u sićušne kapljice. Postupak sušenja traje vrlo kratko, za nekoliko sekundi je gotovo. To je moguće pošto se primenjuje već pomenuto rasprskavanje i visoke temperature od 110-260 stepeni. Kao rezultat postupka je kvalitetno osušen proizvod. Što su čestice manje po pravilu se lakše i brže suše. Najkrupnije suve čestice padaju na dno sušnice i tako dobijamo osušeni proizvod. Sitnije česticeodlete sa vazdušnom strujom i odvajaju se na poseban način. Vazduh koji je poreban za sušenje se ubacuje u sušnicu pomoću ventilatora i to kroz filter, koji čisti vazduh od neželjenih sastojaka. Grejač vazduha zagreva vazduh na odgovarajuću tempreaturu.

Kontaktno sušenje

Kontaktno sušenje je ono gde sirovina koja se suši dolazi u kontakt sa zagrevanom površinom. Kontaktni način sušenja je pogodan za kaše od voća ili povrća. Kaša se sleže kao film na zagrejanu površinu jednog ili više bubnjeva. Bubnjevi se okreću i temperatura je od 90-120 stepeni. Voda isparava naglo, a sušenje kratko traje. Sušenje je gotovo za par sekundi, a najviše do 1 minut. Osušena kaša se potom sastruže, a mlevenjem u mlinu se pretvara u pah.

Sušenje sublimacijom

Kvalitetno osušeno voće i povrće može se dobiti ovim postupkom sušenja. Ovaj tehnološki postupak se svodi na to, da iz prethodno smrznute sirovine voda ispari pod visokim vakumom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!