Brekinja drvo, voće i čaj od brekinje priprema

Brekinja je listopadno drvo koje raste u prirodi u hrastovim šumama. Latinski nativ je Sorbus torminalis. Danas se prilično retko sreće, tako da je brekinja voće gotovo zaboravljeno. Plodovi su prava vitaminska bomba, posebno kao izvor C vitamina i koriste se kao voće u ljudskoj ishrani. Brekinja predstavlja  biljni lek za kolike. Čaj od kore drveta brekinje se priprema i pije kao narodni lek protiv dijabetesa.

Karakteristike

Listopadno drvo brekinje naraste od 15 do 25 m u visinu. Krošnja je okruglasta i razgranata. Kora debla je glatka, sivkasta i ljušti se. Listovi su dužine oko 10 i širine 4 cm. Cvetovi su beli, dvopolni,  1 cm u prečniku. Oprašuju ih insekti. Medonosni su i bogati polenom i nektarom. Plod je jajolik, od 1-2 cm u prečniku. Boja ploda je od zelenkaste do smeđe. Sazreva sredinom ili krajem jeseni.

Stanište

Brekinja drvo je rasprostranjeno u većem delu Evrope. Raste u šumama u malim grupama ili kao pojedinačno stablo. Raste sporadično u pojasu hrastovih šuma, uz hrast cer, kitnjak, medunac ili grab. Ima je i kod nas. Uspeva u nizijama pa sve do 1500 m nadmorke visine. Vrlo dobro podnosi niske temperature. Brekinji odgovara duboko i hranjivo tlo. Raste relativno sporo, a životni vek može biti i preko 100 godina. Može se i uzgajati kao ukrasno drvo.

Upotreba

Plodovi brekinje su opori ili kiseli, ali jestivi. Beru se nakon prvog mraza, kad na njih deluje niska temperatura. Tada se oporost smanjuje ili se kuvaju, pa postaju slađi i prijatniji za jesti. Od plodova se može praviti rakija, sirće ili marmelada. Kora drveta brekinje izgleda isto ima lekovita svojstva. Drvo brekinje spada među najbolje tvrdo drvo u Evropi. Ima tvrdoću, gustinu i dobru savitljivost. Kao takvo je pogodno za pravljeje raznih predmeta i muzičkih instrumenata.

Brekinja kao lek

Brekinja kao plod je tradicionalno poznata kao prirodni lek za kolike. Ali u novije vreme se pominje i čaj od kore brekinje kao lek protiv dijabetesa. Neki ljudi piju ovaj čaj i iskustva su takva, da im drži šećer u normalnim granicama.

Čaj od brekinje

Za čaj se koristi mlada kora drveta brekinje. 3 kašike usitnjene kore se sipaju na 1 l vode i to se ostavi preko noći. Ujutro se zagreva do ključanja, procedi, prohladi i pije. Piju se maksimalno 3 šolje na dan. Čaj je opor, ali ne koriste se zaslađivači. Čaj od brekinje se pije 1 mesec pa se pravi pauza.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

error: Content is protected !!